Naslovnica Događanja FESTIVAL PUSTOLOVA „MATE SVJETSKI“ 22. i 23. 8. 2020. U VRGORCU

FESTIVAL PUSTOLOVA „MATE SVJETSKI“ 22. i 23. 8. 2020. U VRGORCU

Gorštaci
Mate Svjetski 2020

Festival pustolova Mate Svjetski, godišnji susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja i ove godine u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura.

U čast pustolovinama ovog velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, već šestu godinu za redom Vrgorac i Matina rodna Stilja ugostit će brojne pustolove koji će nas svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić.

Prvog dana festivala, u subotu 22. kolovoza 2020. godine u vrgorskom gradskom
parku s početkom u 20 sati festival će otvoriti domaćin festivala i predsjednik udruge „Mate Svjetski“ Stipe Božić uz putopisno predavanja „SVETE PLANINE SVIJETA“. Hodočasteći oko najsvetijih planina svijeta Stipe Božić zabilježio je priče i vjerovanja ljudi koji pod njima žive, ukazavši nam još jednom na bogato duhovno i kulturno nasljeđe koje se temelji na suživotu čovjeka s prirodom.

U nastavku večeri uživajte u priči o nevjerojatnom uspjehu oca i kćeri, Mrike i Arianita Nikqi, koji žive u Peći – Kosovo. Mrika je sa samo 16 godina zajedno sa ocem popela se na sve najveće vrhova Balkana, uključujući i najveći vrh Afrike – Kilimanjaro.  U Africi je izrazila želju kako bi voljela da se popne na sve najveće vrhove svih sedam kontinenta te su zajedno počeli projekt zvani „MRIKA-SEVEN SUMMITS“.

Za 8 mjeseci popeli su se na ostalih šest najtežih vrhova „Seven Summits“ izazova te je u kolovozu 2019, Mrika sa samo 17 godina je postala najmlađa ženska osoba na svijetu koja je osvojila sedam najviših vrhova svih kontinenata Svijeta.

Drugu večer festivala koja se održava u nedjelju 23. kolovoza na Matinim rodnim Stiljima Stipe Božić s gostima festivala održat će kratku panel-raspravu „HRVATSKI PUTOPISCI“.

Svojim čarobnim putopisnim fotografija na putovanje u daleke krajeve Svijeta povest će vas Goran Jović u svom putopisnom predavanju „SEDAM KONTINENATA S GORANOM JOVIĆEM“ . Četrdesetogodišnji profesor kineziologije u srednjoj Ekonomskoj i Tehničkoj školi u Imotskom, nekada odličan nogometaš, sportaš, već punih deset godina pravi je svjetski putnik, avanturist, fotograf. Destinacije su mu zemlje Afrike, Tanzanija, Kenija, Etiopija, pa onda Latinska Amerika, Kuba, Meksiko, Antartika, a ovo godine ide u Brazil na Amazonu, u Čile i Patagoniju.

Ovogodišnji festival putopisa zatvorit će Nikola Baraka s predavanjem „HRVATSKI KLUB PUTNIKA“.

Nikola Baraka je ljubitelj putovanja iz Šibenika. Osim što putuje svijetom, Nikola je i glavni osnivač te predsjednik „Hrvatskog kluba putnika“ koji okuplja sve zaljubljenike u putovanja te ih vodi na avanture života diljem svijeta. Nikola je svestran pa je i organizator „Croatina Travel Festival“. Otkriti će nam koliko je teško naći sponzore za putovanja kao i što misli o putničkoj kulturi na našim prostorima i o “putnicima” koji putuju samo da bi postavljali fotografije na društvene mreže.

Također, i ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski (1900-1969) na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirao u svojoj putničkoj knjizi objavljenoj 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“ te je sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, od kojih su urađene fotografije koje ćete i ove godine moći pogledati tijekom druge festivalske večeri  na Stiljima.

FESTIVAL PUSTOLOVA „MATE SVJETSKI“
22.08.2020. | 23.08.2020.

P R O G R A M

22. 08. 2020. SUBOTA | GRADSKI PARK, VRGORAC, 20.00 h

STIPE BOŽIĆ
„Svete planine svijeta“

MRIKA I ARIANIT NIKQI
„Mrika-Sedam vrhova“

23.08.2019. NEDJELJA | STILJA, VRGORAC, 20.00 h

Panel-rasprava, moderator: Stipe Božić
„Hrvatski putopis“     

GORAN JOVIĆ
„Sedam kontinenata s Goranom Jovićem“

NIKOLA BARAKA
“Hrvatski klub putnika“

Dodatne informacije:

KONTAKT:
Žana Pervan-Odak
Mob: 098 607 127
Mail: ravnateljica@ckb-vrgorac.hr

Facebook: https://www.facebook.com/CKBVrHgorac/

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content