Naslovnica Novosti Umro izumitelj tehnologije Gore-Tex

Umro izumitelj tehnologije Gore-Tex

Gorštaci
Bob Gore

Robert W Gore, koji je izumio Gore-Tex tehnologiju dok je radio za očevu tvrtku u američkom Marylandu, umro je u dobi od 83. godine.
Predstavljena 1976. godine, tkanina je zaštitila bezbroj šetača, trkača i ljubitelja sportova od vlažnog vremena, ali se također nalazi u brojnim proizvodima.

Kemijski inženjer, Robert Gore postao je izvršni direktor WL Gore & Associates.
Preminuo je u četvrtak nakon duge bolesti, potvrdila je tvrtka. Gore je rođen u Utahu, a prvostupništvo i postdiplomski studij stekao je na Sveučilištu Delaware i Sveučilištu Minnesota. Pridružio se tvrtki WL Gore & Associates koju su 1958. osnovali njegov otac Bill i majka Vieve Gore.

U laboratoriju tvrtke 1969. otkrio je novi oblik polimera. Otac ga je zamolio da istraži novi način proizvodnje vodoinstalaterske vrpce. Robert Gore  je otkrio da se razvlačenjem materijala pod nazivom PTFE polimer rasteže za 1000 posto te tako stvara mikroporoznu strukturu

Ovaj je materijal tvori tkaninu s milijardama pora manjih od kapljica vode, tvoreći vodonepropusnu, ali prozračnu površinu – ili Gore-Tex.

“To je uistinu bila ključna točka u povijesti ove tvrtke,” rekao je Greg Hannon, glavni tehnološki direktor WL Gore & Associates prošle godine za novine Delaware Online.

Među raznolikim primjenama, Gore-Tex se koristi u medicinskim uređajima, uključujući zakrpe srca, gitarske žice, svemirska odijela i vakuumske vrećice.

Za vrijeme Goreova predsjedanja WL Gore & Associates postala je milijardu dolara vrijedna tvrtka, a 2000. godine odstupio je s mjesta predsjednika WL Gore & Associates. Tijekom svoje karijere primio je nekoliko nagrada za doprinos znanosti.

Foto: Wikimedia
Izvor: BBC

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content