Naslovnica Novosti U Sloveniji 400 000 eura za održavanje planinskih potova i staza

U Sloveniji 400 000 eura za održavanje planinskih potova i staza

Gorštaci

Slovenija je brdovita i planinska zemlja, pa je razumljivo da je posjet planinama jedna od najpopularnijih slobodnih aktivnosti. Mreža planinskih staza, koja je osnovni infrastrukturni element planinarske djelatnosti, gusta je praktički u cijeloj zemlji. Njihova ukupna duljina veća je od 10 000 kilometara, što je jednako kopnenoj udaljenosti između Ljubljane i Pekinga.

Na popularnost i važnost planinarstva u Sloveniji govori i nešto manje od 300 planianrskih društava koje djeluju pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Slovenije. 2007. godine usvojen je Zakon o planinskim stazama koji je zakonskim propisom planinskim stazama dodijelio poseban status, što je organizacijama dalo brojne obveze, ali nije osiguralo dostatni izvor financiranja. Krajem veljače u saborsku proceduru s potpisima koalicijskih zastupnika upućen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o planinskim stazama.

Njime bi se regulirala obuka markacista i nabavila odgovarajuća oprema za siguran rad, a najveći doprinos je odredba o osiguravanju sredstava iz državnog proračuna za održavanje planinarskih staza. Očekivani godišnji iznos je oko 400 000 EUR.

Izvor: val202.rtvslo.si
Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content