Naslovnica Hrvatska Tko su markacisti i zašto bez njih nema planinarskih staza?

Tko su markacisti i zašto bez njih nema planinarskih staza?

Gorštaci

Prema dostupnim informacijama na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza, u Hrvatskoj trenutno imamo 1 294 aktivnih markacista koji održavaju 1 496 planinarskih puteva u dužini od više od 5 200 km (5 263.84 km prema brzom izračunu). Ako tome dodamo još i planinarske obilaznice ta brojka raste daleko iznad 5 000. Ove informacije nam govore da je održavanje svih tih staza izuzetno zahtjevan, ali i težak posao.

Ako nema markacista, nema ni planinarskih staza

Mnogi vrhovi i prelijepe lokacije nikada ne bi bile dostupne širem krugu ljudi da nema markacista.

Markacisti se brinu da su staze kvalitetno označene, očišćene i održavane što na kraju znači manji broj zalutalih planinara i izletnika. Dobra markacija preduvjet je za sigurnost i ugodno planinarenje

Ako želimo sigurno planinariti, u planini se treba kretati isključivo po označenim planinarskim putovima, jer oni služe da se njima sigurno i sa što manje teškoća dođe do određenog cilja. Pješačiti po neoznačenim putovima mogu samo oni koji ih dobro poznaju.

Rad markacista zasniva se na entuzijazmu i dobroj volji te na ljubavi prema planinama i planinarenju.

Rad markacista je dobrovoljan i predstavlja jedan od stupova hrvatskog planinarstva

Markacisti su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove, a djeluju u osnovnim planinarskim udrugama te u županijskim i gradskim planinarskim savezima. Njihov rad koordinira Komisija za planinarske putove HPS-a.

Posao markacista nije samo slikanje kistom, već pokriva širok spektar aktivnosti:

  • Obilježavaju planinarske putove do vrhova planina,
  • Obilježavaju putove na šetnicama i izletištima,
  • Obilježavaju putove i do drugih lokacija u planinama,
  • Krče i čiste planinarske puteve
  • Brinu o natpisima, putokazima i pločama
  • Skrbe o žigovima, upisnim knjigama i kutijama
  • Postavljaju planinarske žigove u planinarske domove, kuće i skloništa, na vrhove i na kontrolne točke planinarskih obilaznica.

Vrijeme potrebno da skupina od 3 do 5 markacista obnovi markacije, obično je četiri puta dulje od vremena koje planinarima treba da umjerenim hodom prođu isti put. To znači da na putu od 1 sata hoda, obnova markacija traje oko 4 sata. Za prvo markiranje potrebno je i do 8 sati rada.

Nažalost, markacije nakon nekoliko godine izblijede, a putokazi često stradavaju pod vremenskim utjecajima i pod djelovanjem nesavjesnih izletnika i drvosječa. Zbog toga, posao markacista nikada ne završava.

Markacije ukratko

Crveno-bijele oznake zvane markacije na stablima, stijenama, zidovima, ogradama i kolcima uz planinarsku stazu jamče da ona nekuda vodi (ne jamči da vodi baš onamo kamo želiš stići-to jamče putokazi, ali samo ako su ispravno okrenuti).

Plavo-bijele markacije označavaju pristupe špiljama i jamama.

Na većim plohama markacije imaju oblik kruga: o, a na tankim stablima postavljaju se tri usporedne crte: =. Križanja putova označavaju se znakom X ispod markacije, pedesetak metara prije samog raskrižja, a putokazima, strelicama i savinutim crtama označavaju se skretanja.

Oznake se u pravilu postavljaju tako da se stojeći kod jedne može vidjeti sljedeća.

Saznajte više o markacijama na: https://www.hps.hr/planinarski-putovi/markacije/

Kako postati markacist

Markacisti trebaju proći školovanje (obuku) koju organizira HPS. Tečaj obično traje dva vikenda te je potrebno usvojiti teoretska i praktična znanja. Jednom stečeno znanje potrebno je trajno održavati.

Da bi postali markacista potrebno je biti član nekog od planinarskih društava. Popis možete pronaći na stranici hps.hr

Informacije:
Pregled aktivnih markacista: http://info.hps.hr/putovi/markacisti
Pregled planinarskih puteva: https://info.hps.hr/putovi/putovi

Pregled planinarskih obilaznica: https://info.hps.hr/putovi/obilaznice

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više