Naslovnica Hrvatska U saborsku proceduru upućen nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH

U saborsku proceduru upućen nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH

Gorštaci
Risnjak dom

Na svojoj 262. sjednici 9. studenoga 2023. Vlada RH donijela je odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. Za planinarske udruge i članstvo taj je zakon značajan jer se posebnim člankom definira upravljanje i korištenje planinarskih objekata koji se nalaze na zemljištu uknjiženom kao vlasništvo Republike Hrvatske. U pripremi te odluke Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je e-savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i 31. listopada 2023. objavilo je izvješće o provedenom e-savjetovanju u kojem se navodi da se imajući u vidu komentare HPS-a i planinarskih društava pristupilo doradi nacrta zakonskog teksta.

Izmjene u odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta

U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta koji je bio objavljen u e-savjetvanju objavljenom 1. rujna 2023., u kojemu je bilo predviđeno da županije i javne ustanove raspolažu planinarskim objektima davanjem u zakup a HPS i planinarske udruge nisu bile ni spomenute, novim uređenjem zakonskog teksta napravljen je iskorak u smjeru uvažavanja uloge planinarskih udruga na način da će se korištenje objekta uređivati ugovorom o korištenju i održavanju, zaključenim na neodređeno vrijeme i bez naknade.

Uz ostalo, zakonskim tekstom definirane su sve vrste planinarskih objekata te njihova osnovna funkcija sigurnosti te boravka i odmora planinara i drugih posjetitelja, kao i obveze pružatelja ugostiteljskih usluga prehrane i pića da planinarima i drugim posjetiteljima omoguće korištenje vanjskih i unutrašnjih sadržaja u planinarskom domu neovisno o tome koriste li njihove usluge prehrane, pića i napitaka. Iz poslova upravljanja planinarskim objektima uklonjene su županije, a javne ustanove i ministarstvo nadležno za državnu imovinu zakonom primaju na sebe obvezu investicijskog održavanja planinarskih objekata. U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta, u kojemu se planinarske udruge i njihova uloga u planinarskim objektima nisu spominjale, u usvojenom Nacrtu prijedloga Zakona Hrvatski planinarski savez spominje se 14 puta, a planinarske udruge 8 puta.

Cjelovit Nacrt Prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, objavljen je na stranicama Vlade Republike Hrvatske (DOC format).

Dio obrazloženja Vlade RH i zakonskog teksta koji se odnosi na planinarske objekte dostupan je ovdje (DOC format).

Održivo funkcioniranje planinarskih objekata

Kao što je poznato, sa ciljem boljeg uređenja HPS je u e-savjetovanju i na nizu sastanaka s nadležnim ministarstvima ukazao na važne činjenice i na nedostatke predloženog zakonskog teksta te predložio konstruktivna rješenja za održivo funkcioniranje planinarskih objekata. Stajališta HPS-a o tim pitanjima utvrđena su odlukama Izvršnog odbora i zaključcima Tematskog savjetovanja s upravljačima planinarskih udruga koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, održanom u sjedištu Hrvatskog planinarskog saveza u Zagrebu. Poštujući proceduru donošenja javnih akata Hrvatski planinarski savez pratit će i dalje postupak donošenja Zakona te se konstruktivno zalagati za postizanje i primjenu funkcionalnih i održivih rješenja za sve planinarske objekte.

Izvor HPS.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content