Naslovnica Izdvojeno Slovenija: prognoza i procjena rizika za vikend

Slovenija: prognoza i procjena rizika za vikend

Gorštaci
Kamniško sedlo

Opća razina opasnosti – petak, 11.10.2023
Opasnost je 1. stupnja prema europskoj ljestvici od pet stupnjeva: MALA.
Glavni problem: napuhan snijeg, novi snijeg
Obrazac opasnosti: Hlađenje nakon toplog vremena / Otapanje nakon hladnoće

Procjena rizika

Opasnost od lavina u gorju je MALA, 1. stupnja. Potreban je određeni oprez u područjima gdje se nalazi napuhan snijeg. Novi snijeg većinom ne predstavlja dodatnu opasnost, ali je zabijelio neke manje snježne nanose i zaleđene padine pa je opasnost teže prepoznati. Na mjestima izloženim vjetru podloga je zaleđena pa je potreban oprez zbog mogućnosti klizanja.

Snježne prilike

U četvrtak je prije pogoršanja zapuhao jak jugozapadnjak koji je ponegdje u gorju donio manje količine snijega. Proteklih sati u gorju je padao snijeg, granica je uglavnom bila iznad oko 1600 m nadmorske visine. Palo je od 5 do 30 cm snijega, najviše u južnom Julijskom gorju. Za vrijeme snježnih padalina puhao je slab do umjeren jugozapadnjak. Snijeg u gorju je suh i slab, vrlo izložena mjesta su zasniježena. Ispod nadmorske visine od 2000 m snijeg je sve vlažniji. U višim predjelima ukupna visina snježnog pokrivača kreće se oko 50 cm, ali je visina prilično neujednačena zbog raznih utjecaja. S nižom nadmorskom visinom visina snježnog pokrivača se brzo smanjuje.

Predviđeni razvoj vremena

Danas (petak) će preovladavati oblačno i maglovito vrijeme. Poslijepodne, osobito u gorju, prolazno kidanje naoblake, a mjestimice i pljuskova. Vjetar će biti slab. Navečer i u noći na subotu ponovno će biti kiše. Ponegdje se granica snježnih oborina može spustiti ispod 1000 m nadmorske visine. Može pasti od 5 do 10 cm snijega. U subotu ujutro ili rano ujutro djelomično će se razvedriti. Poslijepodne će zapuhati jak sjeverozapadnjak koji većim predjelima gorja može donijeti slab snijeg. Temperatura na 1500 m bit će oko 0, na 2500 m oko -8 °C. U nedjelju se očekuje suho te ponovno naoblačenje. Puhat će umjeren zapadni vjetar. Bit će malo toplije. U ponedjeljak promjena naoblake, bit će vjetrovito. Bit će osjetno toplije, temperatura na 1500 m oko 3, na 2500 m oko 0 °C.

Trend snježnih uvjeta

Snježne prilike u gorju se neće bitnije mijenjati. Zbog vjetra u subotu se očekuje se napuhabi snijeg u gorju na istočnim i južnim stranama. U središnjim krajevima novi će se snijeg u noći na nedjelju smrzavati, a danju će se polako topiti. Otapanje će biti nešto izraženije u ponedjeljak kako zatopli. Najveća opasnost i dalje će biti zaleđene površine, zbog mogućnosti poskliznuća. Treba biti oprezan na mjestima s napuhanim snijegom.

Izvor ARSO

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content