Naslovnica Izdvojeno Reinhold Messner otvara MMM Roca muzej na Monte Elmu

Reinhold Messner otvara MMM Roca muzej na Monte Elmu

Gorštaci
MMM ROCA

Reinhold Messner, čuveni alpinist iz Južnog Tirola, priprema se za otvaranje svog najnovijeg muzeja, MMM Roca, na planini Elmo. Planirano otvorenje muzeja očekuje se između ljeta i jeseni 2024. godine na impresivnoj visini od 2050 metara, nedaleko od staza koje vode do vrha Monte Elmo.

MMM Roca, čije ime na španjolskom znači “stijena”, bit će posvećen umjetnosti penjanja, prateći razvoj ovog sporta od njegovih početaka na vrhovima pješčenjaka između Njemačke i Češke, do suvremenih slobodnih uspona na najizazovnijim stijenama Alpa i Amerika.

Novi muzej zauzimati će prostor na mjestu stare gondolske stanice koja se uzdiže iz sela Sesto u dolini Pusteria. Projekt MMM Monte Elmo povjeren je arhitektici Ulli Hell iz Studija Plasma u Sestu, a sama izgradnja financirana je od strane tvrtke za upravljanje skijaškim stazama 3 Zinnen SpA.

Jedan od istaknutih eksponata u MMM Roca bit će “Goddess of Protection”, brončana statua koja potječe s Himalaje i simbolizira zaštitu za suočavanje s ekstremnim usponima po stijenama i ledenjacima. Muzej će također pružiti prostor za istraživanje i obrazovanje, stvarajući okruženje koje će okupiti zaljubljenike u planinarenje, od početnika do iskusnih alpinista.

Arhitektica Ulla Hell ističe da će muzej zadržati surovu ljepotu postojeće zgrade, integrirajući je u okoliš unatoč prisutnosti gondola i skijališta. MMM Roca neće biti samo muzejski prostor, već će pružiti i jedinstveno iskustvo kroz interaktivne izložbe, virtualno penjanje i simulacije ekstremnih uvjeta.

Reinhold Messner, koji već ima nekoliko uspješnih muzeja diljem Južnog Tirola, sada uvodi MMM Roca kao najnoviji dodatak svojoj kolekciji posvećenoj ljubavi prema planinama i avanturama na visokim vrhovima. Otvorenje muzeja očekuje se s nestrpljenjem, obećavajući posjetiteljima jedinstveno putovanje kroz povijest alpinizma i njegovih nevjerojatnih izazova.

FOTO: messner-mountain-museum.it

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content