Naslovnica Hrvatska Požar koji gori na Velebitu već tjedan dana još nije pod kontrolom. Najveći problem su mine

Požar koji gori na Velebitu već tjedan dana još nije pod kontrolom. Najveći problem su mine

Gorštaci

Na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću već tjedan dana aktivna su dva požara, a zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača raste opasnost od širenja. Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je Hini da je zabranio vatrogascima da ulaze u minski sumnjiv prostor jer je do sada već bilo 11 detonacija, tako da se požarište kontrolira samo s cesta.

Požar na Velebitu

Objavljuje Vatrogasci – 193Petak, 5. kolovoza 2022.

Mali Golić, koji se nalazi između Tulovih Greda i Svetog brda bio je miniran u Domovinskom ratu, pa ima puno zaostalih mina. Nalazi se na razmeđi Ličko-senjske i Zadarske županije, tako da uz prometnice s jedne strane širenje požara sprječavaju zadarski, a s druge strane ličko-senjski vatrogasci.

Lončarić pojašnjava da je s jedne strane prostor ograničen autocestom, s ličke strane je novoprobijena cesta, a na južnoj strani je makadamska cesta, pa na tim mjestima vatrogasci čekaju i gase vatru.

Problem je sjeverno-zapadna strana u pravcu Karlobaga, na kojoj nema cesta ni prosjeka, a minirana je.

“Nema šanse da šaljemo ljude u taj prostor, pa on nije pod kontrolom” – kaže Zvonimir Lončarić. Zabrinut je jer se požar počeo širiti još u nedjelju 31. srpnja, a sada im gašenje otežava bura koja bi sutra mogla prerasti u olujnu.

“Požar će se sigurno proširiti Velebitom, ali prioritet nam je sigurnost vatrogasaca” – zaključio je i naglasio da na tom području nema naselja, osim s južne strane ispod Golića poneke vikendice koje zasad nisu ugrožene, a bude li vatra eskalirala, “taj ćemo prostor štititi”.

Na Velebitu požar gasi oko 30 vatrogasaca, a na terenu im pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Problem je što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva više ne može prebacivati ljude s naprtnjačama i drugom opremom na požarište s obzirom na to da ga u tome ometaju vjetar i velike turbulencije.

Izvor: morski.hr
Foto: Facebook

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content