Naslovnica Novosti Ponovno otvoreni planinarski domovi na Mont Blancu

Ponovno otvoreni planinarski domovi na Mont Blancu

Gorštaci
Mont Blanc Gouter

Dva planinarska doma na Mont Blancu, Tête Rousse i Goûter, u subotu su ponovno dostupni planinarima, nakon što su dva tjedna bili zatvoreni zbog velikih odrona kamenja izazvanima ljetnim toplinskim valom. Alpski vodiči St. Gervaisa očistili su Goûter Couloir od sumnjivih stijena , ali i dalje postoji velik rizik od odrona.

“Kraj toplinskog vala i nešto oborina označili su značajnu promjenu u uvjetima na masivu Mont Blanc”, rekao je Jean-Marc Peillex, gradonačelnik St Gervaisa i inicijator zatvaranja domova u priopćenju za javnost. “Trenutna situacija dopušta ponovno otvaranje domova Tête Rousse i Goûter od subote 20. kolovoza.

Znanstvenici su 18. lipnja izmjerili rekordno visoku temperaturu od 10,4°C na Col Major (4750 m) u blizini vrha. U srpnju su lokalni vodiči prestali voditi klijente, a vlasti su snažno poticale planinare da traže alternativne vrhove jer su visoke temperature povećavale nestabilnost u kuloaru.

U izjavi, Peillex je rekao da prva upozorenja nisu obeshrabrila planinare, tvrdeći da je oko 50 “pseudoalpinista” od tada pokušalo proći rutu u onome što je gradonačelnik nazvao “igrom ruskog ruleta”. U daljnjem pokušaju da odvrati planinare od uspona, zatvorio je dva planinarska doma.

Iako sama ruta nije bila “zabranjena”, zatvaranje domova bilo je de facto zatvaranje rute s obzirom na to da planinari moraju unaprijed rezervirati smještaj.

“To ne znači da više nema rizika, budući da je planina okruženje koje djeluje samo prema vlastitim pravilima, bez mogućnosti ljudske kontrole”, rekao je Peillex. “U slučaju ponovnog pogoršanja situacije na planini ili novih većih odrona kamenja, tada bih bio dužan odmah izdati nalog za zatvaranje domova.”

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content