Naslovnica Novosti Slovenija: Zbog nedostatka vode, planinarski domovi uveli su mjere štednje. Najkritičnije oko Triglava.

Slovenija: Zbog nedostatka vode, planinarski domovi uveli su mjere štednje. Najkritičnije oko Triglava.

Gorštaci
Slovenija Triglav

Slovenski planinarski domovi i kuće trenutno imaju slične probleme kao i mnoga domaćinstva u dolini, odnosno nedostatak vode. Zbog toga su domari uveli štednju vode, posebice pri korištenju toaleta. Najkritičnije stanje je na većim nadmorskim visinama.

I ove godine može se govoriti o velikoj posjećenosti planina, ovu godinu možemo usporediti s “pretkoronskim vremenima”, odnosno 2019. koja je u mnogim mjestima bila rekordna. No ova je godina posebna i po tome što je od zime palo vrlo malo oborina. U krškom terenu s malo površinskih voda svaki bunar i svaka kap kiše dragocjeni su. Pogotovo u vrućim i suhim ljetnim mjesecima, kada je vode malo, a potreba mnogo. Mnogi domovi opskrbljuju se vodom s obližnjih izvora, a trećina njih potrebu za vodom podmiruju prikupljenom kišnicom.

Slovenija ima 161 planinarskih domova i kuća, od kojih 55% (cca trećina) koristi kišnicu. Od toga dobrih 10% dodatno se opskrbljuje vodom cisternama, gdje je to moguće zbog pristupa. Većina domova ima vlastiti izvor (oko 45%), neke od njih su u kombinaciji sa slapom. Dobra petina domova priključena je na javnu vodoopskrbnu mrežu.

Mjere štednje u planinarskim domovima

Povećan je broj posjetitelja na planinama, vode je sve manje zbog suhe zime i proljeća, pa se u domovima koriste brojne mjere štednje.

Prve mjere štednje vode su prestanak tuširanja (u domovima koji nude tu mogućnost), smanjenje protoka vode ili, u hitnim slučajevima, potpuno zatvaranje vode radi osobne higijene posjetitelja. U domovima gdje imaju rezervni suhi WC, zatvaraju korištenje WC-a na ispiranje. Osim toga, potrošnja vode je svedena na minimum za osoblje u domu, za opću čistoću prostora i koliko je to moguće za rad same kuhinje (što ne smije utjecati na higijenske standarde). Mnogi domovi (posebno oni koji ovise o kišnici) uveli su sustav jednokratnog papirnatog/kartonskog posuđa i posuđa koje nije potrebno prati vodom.

Najkritičnije oko Triglava

Najkritičnije stanje po pitanju opskrbe vodom je u planinarskim domovima u okolici Triglava (Triglavski dom na Kredarici, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču), a posebno u domovima koji ovise o oborinskoj vodi.
U planinarskim domovima s vlastitim izvorom uglavnom nema većih problema, osim kod nekih viših domova, gdje je vodostaj izvora znatno opao.

Pozvaju se posjetitelji planinarskih domova da prilikom obilaska vode računa o izvanrednim uvjetima i štede vodu te da razumiju trenutnu situaciju.

Planinari trebaju znati da mi nismo zadnji posjetitelji doma. Zato u planinama o osobnoj higijeni brinemo tek toliko da podmirimo najhitnije potrebe. No, ako u domu nema vode za osobnu higijenu, prihvatimo to s razumijevanjem i tolerancijom.

  • Preporučamo da vlažne maramice budu dio osnovne planinarske opreme u ovim suhim uvjetima. Pritom, pravilo je da smeće nosimo sa sobom u dolinu!
  • Pažljivo trošimo vodu i krenimo na put iz doline s litrom više, a u kolibama manje.
  • Tuširamo se u dolini! Otpadne vode iz tuševa onečišćene su sapunom i drugim sredstvima za čišćenje, kao i ostacima krema za sunčanje. Sve je to izvor onečišćenja okoliša i okolnih podzemnih voda.
  • Kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, PZS preporuča posjetiteljima koji noće u planinarskim domovima koristiti vlastitu posteljinu koju ponesu sa sobom.
  • U ruksak možete staviti običnu plahtu ili vreću za spavanje. To dodatno smanjuje potrebu za pranjem posteljine u domovima ili transportom u i iz doline.

Izvor: pzs.si

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content