Naslovnica Novosti Nestali na K2: Juan Pablo Mohr, Muhammad Ali Sadpara, John Snorr

Nestali na K2: Juan Pablo Mohr, Muhammad Ali Sadpara, John Snorr

Gorštaci

Snorri, Ali Sadpara i Juan Pablo Mohr napustili su kamp 3 te krenuli prema vrhu prije gotovo 30 sati. Više od 15 sati je prošlo od kada su zadnji puta viđeni. Čini da niti jedan od njihovih GPS lokatora više ne radi.

Ovo su vrlo teški sati na K2 gdje se strahuje da je planina uzela još trojicu alpinista: Čileanca Juana Pablo Mohra, Pakistanca Muhammada Ali Sadpara i Islanđanina Johna Snorri Sigurjonssona. Od trojca nema vijesti od jučer kada su krenuli u još jedan pokušaj zimskog uspona na vrh druge najviše planine na svijetu. Sa njima je bio i Sajid Ali Sadpar, ali Muhammedov 20-godišnji sin bio je prisiljen vratiti se zbog neispravnog regulatora kisika.

Sadpare i John Snorri bili su među prvima koji su početkom prosinca 2020. godine stigli u podnožje K2 i očito su ciljali na povijesni prvi zimski uspon, a koji je ipak ostvario tim od 10 nepalskih penjača 16. siječnja 2021. Uspjeh nepalske ekipe nije ih pokolebao u njihovom pokušaju da se popnu na 8 611 m visoku planinu u najhladnijoj sezoni. Nakon još jednog neuspjelog pokušaja zbog jakog vjetra, penjači su krenuli rano ujutro 3. veljače, stigavši ​​istog dana do kampa 2 i 4. veljače u 13:00 do kampa 3.

∙ It’s already been more than 30 hours, we (at basecamp) have received no news of John Snorri??, Ali Sadpara ??, and…

Objavljuje Chhang Dawa SherpaPetak, 5. veljače 2021.

Prema informacijama dostupnim na Facebook profilu Johna Snorrija, a kao izvor navedeni je Sajid Ali Sadpara, četvorica penjača stigla su do uskog grla 5. veljače oko 10 sati po lokalnom vremenu i penjali su se dobrim tempom. “John Snorri, Ali i J Pablo iz Čilea idu zajedno na summit” bila je zadnja poruka, a u daljnim satima, točnije cijelu noć, nije bilo dodatnih informacija.

Sajid Ali ostao je u kampu 3 u nadi da će ugledati svjetla i pomoći im ako će biti moguće. To se nažalost nije dogodilo. Chhang Dawa Sherpa, vođa Seven Summits expedition, objavio je da je nakon 20 sati čekanja Sajid započeo silazak: “predugo je bio previsoko, bit će iscrpljen i neće im moći pomoći ako se vrate”.

Chhang Dawa Sherpa također je izjavio da trenutno čekaju dolazak dva helikoptera pakistanske vojske i dva penjača koji će pokušati misiju traganja i spašavanja. “Pilot je dobio uputu da let podigne što je više moguće, vrlo je niska temperatura i vjetar puše više od 35km/h iznad 6500 m. U baznom kampu sada smo pripremili boce s kisikom, hranu, maske i regulatore za 2 pakistanska penjača (HAP). “

Foto ilustracija: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content