Naslovnica Zanimljivosti Crveni snijeg u Alpama: Čarolija saharske prašine

Crveni snijeg u Alpama: Čarolija saharske prašine

Gorštaci
Foto: Chamonix Ski Guide

Tijekom vikenda, snijeg koji je padao u Alpama magično je prešao u crveno-zlatnu nijansu. Ovaj put za fenomen ružičastog snijega, koji se još i naziva “snijeg lubenice”, nisu krive alge već prašina iz Sahare.

Ne zovimo to pijeskom!

Riječ je o značajnim količinama sitnih zrnaca koje je južni vjetar prenio do velikih nadmorskih visina Pirineja i Alpa, a na zemlju se vratilo sa snijegom od prošle subote.

To su čestice koje zbog svoje male veličine ne možemo pravilno definirati kao pijesak, već kao saharsku prašinu koja se podizala sa tla tijekom pješčanih oluja i koju je vjetar zračnim strujama odnio tisućama kilometara prema Sredozemlju.

Quand l'Aiguille Verte devient Jaune. Une journée magique comme il y en a quelques unes dans la vie d'un skieur. Eric en…

Objavljuje Chamonix Ski GuideSubota, 6. veljače 2021.

Sve fotografije možete pogledati na Chamonix Ski Guide

Kontraindikacije crvenog snijega

U posljednjih nekoliko sati u Alpama je pao novi bijeli snijeg, te je ovaj fenomen bio kratkog vijeka. Međutim, takve nove padavine treba pozdraviti. Podsjećamo vas na predpostavku da tamnija boja snijega dovodi do smanjenja albedo efekta, a time i povećanjem apsorpcije sunčeve svjetlosti i porastom temperature snježnog pokrivača što uzrokuje olakšavano topljenje snijega. To je fenomen koji bi mogao utjecati na ionako veliku opasnost od lavina prisutnu u cijelim Alpama.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content