Naslovnica Zanimljivosti Je li ovo pet najspektakularnijih alpskih vrhova?

Je li ovo pet najspektakularnijih alpskih vrhova?

Gorštaci

Ne morate putovati na drugi kraj svijeta ako želite vidjeti neke spektakularne vrhove. Iako nisu velike kao Himalaja, Alpe su dom nevjerojatnih i prekrasnih planina.

5. Piz Badile  (3 308 m)

Na petom mjestu je Piz Badile koji se nalazi u švicarskom kantonu Graubunden.

Ova planina jedinstvenog izgleda prvi je put ispenjana 1867. godine, a uspon sjevernim grebenom smatra se jednim od najtežih u cijelim Alpama. Planina je podijelejna na švicarski i talijanski dio, a ime je dobila po talijanskoj riječi Badile, što znači lopata (referenca na njezin izgled).

4. Schreckhorn (4 078 m)

Ovu planinu često zasjenjuje zastrašujući Eiger. Prekrasni, ali izazovni stjenoviti grebeni donijeli su mu titulu najtežeg vrha od 4 000 metara u Bernskim Alpama, pa iz tog razloga na njegovim padinama, ako se odlučite na uspon, nećete pronaći previše turista.

3. Eiger (3 970 m)

Iako na slikama ne izgleda osobito posebno, ova nefotogenična planina dolazi do izražaja tek kada stojite u njezinu podnožju.

Zloglasna sjeverna strana daleko je impresivnija u živo jer niti jedan fotoaparat na svijetu ne može točno prikazati njezinu veličanstvenost. Stvarno ju treba osobno doživjeti.

2. Aiguille du Dru (3 755 m)

Smješten u neposrednoj blizini Mont Blanca, Aiguille du Dru dom je nekih od najtežih ruta za penjanje u Alpama, a najlakši put uz planinu ocijenjen je francuskim D (težak). 1997., 2003. i 2005. godine na planini je došlo do velikih odrona i puno je ruta izbrisano.

Osim svojih teških ruta, ‘Dru’ se smatra jednom od najljepših planina u Europi.

1. Matterhorn (4 478 m)

Je li doista iznenađenje da je ova planina broj jedan? Bez obzira na koji način ga gledate, Matterhorn je prekrasna planina. Vrh u obliku piramide uzdiže se 1029 m iznad okolnih krajolika dajući vam jedan od najzanimljivijih pogleda na svijetu.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content