Naslovnica Događanja Upoznajte Ivanščicu na planinarskom pohodu „Tragom vitezova Ivanovaca“

Upoznajte Ivanščicu na planinarskom pohodu „Tragom vitezova Ivanovaca“

Gorštaci

„Planinarski klub Ivanec“ povodom dana grada Ivanca, odnosno u nedjelju 20.06.2021., po jedanaesti puta organizira planinarski pohod „Tragom vitezova Ivanovaca“, koji se temelji na povijesnim dokumentima o Ivanovcima, odnosno životu i zbivanjima, a kojima u krajnjem slučaju možemo zahvaliti i na samom današnjem imenu grada Ivanca i ponosne Ivanščice.

Pohod se proteže obroncima Ivanščice, započinje u Margečanu (Seljancu), a završava navečer u Ivancu, nakon ručka i druženja u izletištu Jarki. Okvirna dužina puta je oko 15 km, a predviđamo i kraću verziju, već prema mogućnostima sudionika. Pohod se sastoji od dva dijela i to: I dionica ( Margečan –Šumi – Jarki) zahtjevnija, planinarska i II dionica (Šumi –Ivanec)- laka, rekreativna.

DATUM: Nedjelja 20.06.2021.
ORGANIZATOR: „Planinarski klub Ivanec“ Ivanec
OKUPLJANJE: Ivanec (parking kod tržnice)

I dionica-OPIS:

Zahtjevnija zbog dužine puta, uspona i silazaka (visinska razlika 100-300m) i hoda od 4-5 sati, uz odmore. Početak u Margečanu, odnosno Seljancu, uspon uz Seljanečki dol ( potok u guduri između dva impozantna vrha – brijega Velike Zije (422m) i Velikog Krušljevca (511m)).

Nastavlja se do planinarske kuće Lujčekova hiža na Pokojcu. Poslije odmora, nastavak puta preko pisane pećine do Lovačke kuće Glavčica.  Grebenskom varijantom pokraj kampa Javorja dolazimo na cestu na hrptu Male Ivanščice i njome lijevo  do Prinščaka. Silazak desno uz potok  do slapa i potoka Šumi. Krasan krajobraz, livade, slap i kaskade.

Odmor, druženje zajedno s sudionicima iz kraće varijante (rekreativne), te u nastavku, odlazak prema izletištu Jarki. Slijedi ručak i planinarska zabava. Dalje se preko Prigorca (INFO-punkt PKI) može cestom, pješice ili vozilima, odnosno, prvo usponom na vrh Dubovci (470m)-kapela Sv. Duha i nastavak puta do ivanečkih jezera, te dolazak u centar Ivanca.

II dionica-OPIS:

Lagana, rekreativna, polazak oko 9 sati iz Željeznice, do potoka Šumi, te uspon na livade gdje slijedi odmor i druženje s ostalim sudionicima, te kasniji zajednički odlazak do izletišta Jarki, ručak i planinarska zabava. Dionica predviđena mladeži, sudionicima slabije fizičke spreme u trajanju od oko 2 sata.

SATNICA:

  • 08.00 okupljanje u Ivancu (puna trasa)                                                               
  • 09.00 Seljanec, početak pohoda ( puna trasa)
  • 10.00 okupljanje u Ivancu, kraća varijanta
  • 11.00 Željeznica, početak pohoda (sudionici kraće varijante)
  • 13.00 dolazak na lokalitet Šumi, odmor
  • 14.00 izletište Jarki, ručak, zabava
  • 16.00 polazak za Ivanec (nije uvjet)

Potrebna je standardna obuća i odjeća za boravak u prirodi, zaštita od sunca ili kiše, dovoljne količine tekućine…

Čitav pohod osiguravaju vodiči Planinarskog kluba Ivanec. Planinarski dom na Pokojcu kvalitetno je opskrbljen jelom i pićem, izletište Jarki također nudi raznoliku gastronomsku ponudu. 

Pješačenje, uživanje u prirodi, skriveni lokaliteti i manje poznati dijelovi Ivanščice, jedinstveni pogledi, potok Šumi kao jedinstveni biser sačuvan u dubinama Ivanščice, sve povezano kroz jedinstvenu povijest i mistiku drevnih Ivanovaca.  Vinogradi, kleti, vuglenice iz Željeznice…  Sudionicima iz drugih krajeva u svakom slučaju daje mogućnost stvarnog uvida u prošlost i sadašnjost života Ivanca i Hrvatskog zagorja…

KOTIZACIJA: 20 kn, plaća se na početku pohoda, osigurava ručak i prijevoz

Kontakt brojevi, informacije i najave:
Tomislav Friščić 098/9288413
Stjepan Kuštelega 091/7634655

Više informacija možete pronaći na stranicama PK Ivanec

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content