Naslovnica Novosti Italija: Križevi na vrhovima planina uzburkali strasti

Italija: Križevi na vrhovima planina uzburkali strasti

Gorštaci
Križevi na vrhovima planina uzburkali strasti

Nakon što je više medija objavilo da je Club Alpino Italiano (CAI) – Talijanski alpski klub – tijekom rasprave na Katoličkom sveučilištu Milan zatražio da se na planinske vrhove više ne postavljaju križevi, u Italiji se povela žestoka rasprava. Razni su mediji izvijestili da je udruga pozvala na uklanjanje križeva koji se trenutno nalaze na vrhovim u područjima poput Južnog Tirola. I talijanski političari i poznati talijanski planinar Reinhold Messner iz Južnog Tirola osudili su uklanjanje kao neprimjereno i besmisleno.

Club Alpino Italiano kasnije je pojasnio da nikada nije tražio uklanjanje križeva, dok s druge strane, udruga smatra da je neprimjereno postavljanje novih križeva. Ostavite križeve na vrhovima planina, ali nemojte dodavati nove. Ovo je naše gledište. Današnje vrijeme obilježeno je sve širim kulturnim dijalogom i ekološkim potrebama. To dovodi do neodobravanja postavljanja novih križeva, ali i drugih ikona na našim planinama.

Club Alpino Italiano napominje da nije bilo namjere izazivanja tenzija u društvu. Osim toga, udruga već dugo prati stanje postavljenih križeva i po potrebi se brine o njihovom održavanju.

Francesca Carus, članica lokalnog vijeća za kulturu regije Lombardija, tijekom rasprave o ovom pitanju na Katoličkom sveučilištu u Milanu odgovorila je da treba izbjegavati sukobe gledišta i pozvala na dijalog: Osobito s kulturnog gledišta, simbol križa čuvar je povijesti i tradicije koja je kroz stoljeća obogatila identitet naše zemlje. U slikovitom krajoliku križevi za svakoga, bez obzira na vjerska uvjerenja, mogu biti kulturni element, a ponekad i umjetnički element s kojim se susreću na svom putu.

Kritičari primjećuju da su raspravu namjerno raspirivali i polarizirali desničarski vladini krugovi. Predsjednik Talijanskog alpinističkog kluba Anthony Montana izjavio je da se unutar saveza o tome nije razgovaralo, a kamoli zauzelo stajalište. Glavni urednik i predsjednik odgovoran za aktivnosti Talijanskog alpinističkog kluba (Cai) najavili su svoju ostavku. Club Alpino Italiano do daljnjega neće davati niti objavljivati nikakve nove izjave o ovom pitanju.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content