Naslovnica Novosti Everest 2021: Uvjeti uskoro povoljni za uspon, timovi spremni za pokret

Everest 2021: Uvjeti uskoro povoljni za uspon, timovi spremni za pokret

Gorštaci
Mount Everest

Kako se vrijeme poboljšavalo, timovi su se preselili u kamp 3. Čini se da je njihov plan bio dobar, jer će vremenski prozor, iako uski, možda biti sasvim dovoljan za uspon. Jučerašnje kretanje na većim visinama pokazalo se teškim, jer je i dalje padao jak snijeg. (Uvjeti su sada bolji.) Ali mentalna nesigurnost, hoće li se njihov trud isplatiti i pružiti im priliku da se popnu na vrh, sigurno ih iscrpljuje.

Uvjeti onih koji čekaju u baznom kampu ili u domovima dalje niz dolinu mnogo su ugodniji, ali šanse za uspon na vrh se smanjuju. Sve karte sustavljene su na 26. svibnja., kada bi trebali imati povoljne uvjete za uspon.

Prema zadnjim informacijama i naš Mario Celinić bi trebao biti u grupi koja će pokušati uspon u nadolazećem vremenskom prozoru.

Trenutna prognoza

“Ciklon će se stvoriti nad Bengalskim zaljevom u sljedećih nekoliko dana i doći će do obale Indije navečer 26. svibnja. Središte ciklone pomicat će se na zapad iznad Indije i neprestano će gubiti snagu do 28. svibnja.

“Ova ciklona neće izravno utjecati na područje oko Mount Everesta, ali između 25. i 28. svibnja modeli pokazuju snijeg i manje sunca. Zbog toga bi 23. svibnja bilo najbolje vrijeme za uspon na vrh. “

U ovoj situaciji, timovi koji se trenutno nalaze ispod Khumbu ledenjaka moraju krenuti danas prema gore ili riskirati naguravanje na vrhu tijekom druge ciklone sljedeći tjedan. Što god da se dogodi, sve će se riješiti u sljedećih nekoliko dana.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content