Naslovnica Novosti Everest 2021: Slijepi Kinez uspješno se popeo na Mount Everest

Everest 2021: Slijepi Kinez uspješno se popeo na Mount Everest

Gorštaci

46-godišnji Kinez Zhang Hong uspješno se popeo sa nepalske strane na najviši vrh svijeta i time je postao prvi slijepac u Aziji i treći na svijetu koji se popeo na Mount Everest.

“Bez obzira jeste li invalid ili ste normalni, jeste li izgubili vid, nemate noge ili ruke, to nije važno sve dok imate jak um, uvijek možete dovršiti stvar za koju drugi ljudi kažu ne možete”, rekao je Zhang za Reuters.

Zhang je završio 8 849 metara visoki himalajski pothvat 24. svibnja i u bazni kamp vratio se u četvrtak.

Rođen u jugozapadnom kineskom gradu Chongqingu, Zhang je u 21. godini izgubio vid zbog glaukoma.

Blind mountaineer from China climbs Mount Everest

Zhang Hong, 46, scaled Mount Everest from the Nepal side, becoming the first blind man in Asia and the third in the world to reach the peak https://reut.rs/3i2hyeq

Objavljuje Reuters u Nedjelja, 30. svibnja 2021.

Inspirirao ga je Erik Weihenmayer, slijepi američki planinar koji se popeo na Everest 2001. godine, a počeo je trenirati pod vodstvom svog prijatelja planinskog vodiča Qiang Zija.

Nepal je u travnju ponovo otvorio Mount Everest za strance nakon što je prošle godine zatvoren zbog pandemije COVID-19.

“I dalje sam se jako bojao, jer nisam mogao vidjeti kuda hodam i nisam mogao pronaći svoje težište, pa bih ponekad znao i pasti”, rekao je Zhang.

“Ali nastavio sam razmišljati jer, iako je bilo teško, morao sam se suočiti s tim teškoćama, ovo je jedna komponenta penjanja, postoje teškoće i opasnosti, no to i jest smisao penjanja”, dodao je.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content