Naslovnica Novosti Dva dana i 250 spasilaca za spašavanje speleologa zarobljenog u špilji

Dva dana i 250 spasilaca za spašavanje speleologa zarobljenog u špilji

Gorštaci
Spašavanje iz špilje Wales

Ozlijeđeni muškarac spašen je iz špilje u južnom Walesu nakon što je bio zarobljen više od dva dana na oko 300 metara od površine.

Muškarac, opisan kao iskusan speleolog, ostao je zarobljen nakon pada u subotu oko 13 sati. Njegove ozljede nisu bile opasne po život, no imao je slomljenu čeljust, nogu i ozljede kralježnice. Pomoć je pozvao prijatelj s kojim je bio u špilji.

Odmah je interveniralo osam spasilačkih timova, dok je u cijeloj akciji sudjelovalo oko 250 spasilaca i volontera. Neki od speleologa koji su doputovali na mjesto događaja bili su uključeni u spašavanje 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera iz poplavljenih špilja na sjeveru Tajlanda 2018. godine.

Ogof Ffynnon Ddu zapravo je sustav špilja koji se proteže na 60,6 km i doseže dubinu od 309,5 metara, a karakteriziraju ga tuneli, uska grla i vertikalne razlike s kojima su se spasioci morali suočavati prilikom spašavanja. Kišoviti i magloviti vremenski uvjeti dodatno su otežali situaciju, što je onemogućilo i korištenje helikoptera.

Po izlasku na površinu sve ih je pozdravio dugi oslobađajući pljesak, a speleolog je odmah odvezen u bolnicu. Muškarac je, kako su objasnili spasioci, bio iskusan i zdrav, jedina je nesreća bila što je nogu prilikom spusta položio na krivo mjesto.

When you see long lines of volunteer rescuers underground it’s easy to forget what they gave up to be there. Adventures…

Objavljuje South & Mid Wales Cave Rescue TeamSrijeda, 10. studenoga 2021.

Foto i info: South & Mid Wales Cave Rescue Team

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content