Naslovnica Hrvatska Biokovo: Skriveni Veliki kaštel u Kotišini

Biokovo: Skriveni Veliki kaštel u Kotišini

Gorštaci

Planirate li planinariti na Biokovu ili se samo nađete u blizini, svakako morate posjetiti Kotišinu, malo selo koje skriva jednu od najčuvanijih tajni Makarske rivijere.

Riječ je o Velikom kaštelu, nevjerojatnoj tvrđavi utisnutoj u ogromnu špilju, srednjovjekovnoj crkvi svetoga Martina, te crkvi svetoga Ante.

Projekt kojim se obnovila tvrđava i crkve službeno se zove “Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina”, a iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a financiran je s 14,7 milijuna kuna, od čega je 12,5 milijuna bespovratnih sredstava.

Planinarski info: Selo Kotišina se između ostaloga nalazi na planinarskoj stazi koja vodi na vrh Vošac (1421 m). Makarska – Botanički vrt Kotišina – kuća pod Vošcem: 4h

Veliki kaštel

Jeste li znali da je Veliki kaštel najbolje očuvani fortifikacijski objekt u Makarskom primorju? Izgrađen je u 17. stoljeću tijekom Kandijskog rata, a danas se u utvrdi nalazi novouređeni Interpretacijski centar Veliki kaštel pod upravljanjem Gradskog muzeja Makarska.

On je obnovljen i opremljen zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Interpretacijski centar središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština.

Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina.

Interpretacijske šetnje s mljekaricom Marom

Interpretacijske šetnje su svakako divan način za otkrivanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovog kraja. Nekad pastirica, a danas mljekarica Mare iz Kotišine provest će vas kroz svoj zaselak, čarobno mjesto. Prepričat će vam zanimljive priče, neke su poučne, dirljive, a neke zabavne i zastrašujuće. Selo u podnožju Biokova, udaljeno svega dva kilometra od Makarske, probudit će u vama istraživača. Mljekarica Mare, pravim imenom Agata, tzv. storytelling radi s puno ljubavi i strasti, a što je najzanimljivije – kostimirano. Kao „mlikarica Mare“, svojom pojavom oduševljava te je za grad Makarsku najbolji mogući promotor baštine.

Biokovski botanički vrt Kotišina

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine prema ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Na relativno maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

Biciklom po novouređenim biciklističkim stazama

Zamislite koji užitak je vožnja bicikla s jednim od najljepših pogleda u cijeloj Dalmaciji. Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica.

Saznajte više na: kotisina-makarska.com

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content