Naslovnica VideoDokumentarni Barkley Marathons: Izazov na granici izdržljivosti i mentalne snage

Barkley Marathons: Izazov na granici izdržljivosti i mentalne snage

Gorštaci

Nekima su maratoni dovoljni za testiranje vlastite izdržljivosti, no za one koji traže nešto još izazovnije, tu je Barkley Marathons, događaj koji se često opisuje kao najteži ultramaraton na svijetu. Ova nevjerojatno zahtjevna utrka održava se u planinama Tennesseeja u Sjedinjenim Američkim Državama, a svake godine privlači trkače iz cijelog svijeta željne izazova i avanture.

Barkley Marathons je utemeljen 1986. godine od strane Garyja “Laz” Cantrella, koji je inspiraciju pronašao u stvarnom bijegu zatvorenika Jamesa Earla Rayja kroz šumu, nakon što je ubio Martina Luthera Kinga Jr.-a. Iz toga se razvila ideja o utrci koja će testirati trkače do njihovih krajnjih granica.

Osnovna struktura Barkley Marathonsa uključuje pet krugova, pri čemu svaki krug iznosi otprilike 20 milja (32 kilometra). Međutim, ova utrka je mnogo više od samo trčanja. Trkači moraju preći visinske razlike od oko 60.000 stopa (18.000 metara) kroz gustu šumu i močvarne terene. Putem se moraju nositi sa strmim padinama, vlažnim i blatnim uvjetima, nepreglednim šumskim područjima i oštrim grmovima.

Ono što čini Barkley Marathons posebnim su i “knjige”. Umjesto klasičnih kontrolnih točaka ili oznaka na stazi, trkači moraju pronaći stranice iz skrivenih knjiga koje su raspoređene po šumi. Na svakom krugu trkači moraju pokupiti određeni broj stranica iz različitih knjiga kako bi dokazali da su prošli određenu kontrolnu točku.

Zbog izrazito teških uvjeta i velikog broja odustajanja, samo nekoliko trkača je uspjelo završiti Barkley Marathons. Pravilo “Any fool can get to the starting line” (Svaki budala može doći na startnu crtu) često se ističe kako bi se istaknulo da nije dovoljno samo sudjelovati, već je potrebno iznimno veliko iskustvo, snalažljivost i mentalna snaga kako bi se preživjela ova izazovna utrka.

Cijeli dokumentarni film (isplati se) možete kupiti na barkleymovie.com

Registracija i prijave

Barkley je ograničen na 35 trkača i obično se brzo popuni na dan otvaranja registracija. Zahtjevi i vrijeme za podnošenje prijave za upis strogo su čuvana tajna bez pojedinosti koje se javno oglašavaju. Potencijalni sudionici moraju ispuniti esej na temu “Zašto mi treba dopustiti da trčim u Barkleyju,” platiti kotizaciju od 1,60 dolara i ispuniti ostale zahtjeve koji su podložni promjenama. Ako bude prihvaćen, sudionik dobiva “pismo sućuti”. Po dolasku, trkači koji prvi puta trče Barkleyja, poznati kao djevice, moraju ponijeti registarsku pločicu iz svoje države/države kao dio ulaznice. Natjecatelji koji su već bili, a nisu završili utrku, moraju donijeti dodatnu “naknadu” koja je u prošlosti uključivala stvari kao što su bijela košulja, čarape ili flanelska majica, kao donaciju za nefiniširanje. Ove se donacije očito temelje na trenutnim potrebama Lazarus Lakea u to vrijeme. Oni koji su već uspješno završili maraton, a žele trčati opet, moraju donijeti kutiju Camel cigareta kao dio kotizacije. Također se uvijek poziva jedna osoba za koju se smatra da ima najmanju vjerojatnost da će završiti jedan krug; “ljudska žrtva”, kako to naziva Cantrell.

Početak utrke i drugi uvjeti

Barkley počinje u bilo koje vrijeme od ponoći do podneva na dan utrke, a jedan sat do početka utrke označava se puhanjem u školjku. Utrka službeno počinje kada Garyja “Laz” Cantrell zapali cigaretu.

Osim trčanja, natjecatelji moraju pronaći između 9 i 14 knjiga duž staze (točan broj varira svake godine) i ukloniti stranicu koja odgovara trkačevom broju utrke iz svake knjige kao dokaz završetka kruga. Zbog toga se natjecateljima izdaju samo neparni brojevi. Natjecatelji na početku svakog kruga dobivaju novi broj utrke, a time i novu stranicu.

Maksimalno vrijeme dozvoljeno za utrku na 100 milja je ukupno 60 sati, ili prosječno 12 sati po krugu. To također uključuje vrijeme odmora/hrane između krugova. Nakon što natjecatelj započne krug, ne smije primati nikakvu pomoć, osim od svojih kolega trkača, dok ne završi taj krug. Od više od 1000 startova, ovu utrku od 100 milja završilo je unutar službenih 60 sati 21 put 17 trkača. Međutim, 2006. godine nitko nije završio čak ni “zabavnu trku” (Fun Run) od 60 milja za manje od 40 sati.

Screenshot: Youtube

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content