Naslovnica Najave i obavijesti SLOVENIJA: Zatvaraju se planinarski domovi u visokom gorju

SLOVENIJA: Zatvaraju se planinarski domovi u visokom gorju

Gorštaci
Alpe

Dolaskom zime i lošijeg vremena, domovi u visokom gorju prestaju sa radom. Koji domovi i kako rade, saznajte u tekstu ispod.

Julijske Alpe

U viskogoruju Julijskih Alpi jedino još na Kredarici možete dobiti krevet i deke u negrijanoj sobi. U najvišim slovenskim planinama do početka ljeta može se prenoćiti samo u zimskim sobama Staničevog doma, Zasavske koče u Prehodavcima, kod Krnskih jezera, na Planini Pri Jezeru, na Krnu i na Kriškim podima. Otvoreni su i svi bivaci – jedina iznimka je Bivak pod Luknjom koji će biti otvoren od 15. listopada.
Na gornjoj granici Srednjogorja i danas nas svakodnevno dočekuju domari Doma na Komnu, Doma na Uskovnici, Planinarskog doma u Tamarju i Erjavčeve kuće na Vršiču. U listopadu će vikendica na Vojama biti otvorena svaki dan.

Ugrijati se možete u Blejskoj koči već u srijedu, na Planini za Liscem ispod Črne prsti u četvrtak poslijepodne, a u petak u kolibama ispod Vršiča (Mihov dom, Koča na Gozdu) i u Krnici. Vikendima ste pozvani na Vogar i Ratitovec, a do kraja listopada i na Črnu prst iznad Baške grape i Planinu Razor iznad Tolmina (ali samo u slučaju lijepog vremena).

Karavanke

Dom Pristava, Valvasorjev dom, Andrejin dom na Slemenu, Koča na Ljubelju i Poštarski dom pod Plešivcem nude, uz neke iznimke ponedjeljkom i utorkom, svakodnevno utočište žednim i gladnim planinarima.

Popularni domovi na Golici (samo u listopadu), Kofcah, Uršljoj gori, Naravskim ledinama, na izvoru Završnice i Peci domovi su otvoreni vikendom i praznicima (zadnje dvije samo u slučaju lijepog vremena). Trenutno zatvoren zbog renoviranja, Roblekov dom će (vjerojatno) biti otvoren vikendom i praznicima nakon 27. listopada.

Kamniško – Savinjske Alpe

Od četvrtka ujutro dočekuju vas na Dobrči i Kriškoj gori, a ispod Storžiča od petka u podne. Subotom, nedjeljom i praznikom rade kuhinje doma Čemšenik i na Kamniškom sedlu (samo u slučaju lijepog vremena), Loki pod Raduhom, Meninoj planini, Smrekovcu, Maloj planini i pod Hudičevim borštom (samo u slučaju povoljnih lavinskih uvjeta). Do kraja listopada vikendom rade i domovi u Travniku, Korošici, Klemenči jami i Grohotu pod Raduhom.

Utočište možete pronaći i u zimskim sobama Češke koče i kolibama na Kokrskom i Kamniškom sedlu te u bivcima ispod Grintovca i Skute. Zimska soba na Ledinama ove zime nije otovrena zbog renoviranja doma!

Vlasnici Domžalskog planinarskog doma na Velikoj planini (otvoren samo do 29. listopada) i trenutno zatvorenih domova na Kališču i Goltama traže novog najmoprimca odn. domaćine. Rad ova tri doma tijekom ove zime ovisit će o rezultatima objavljenih natječaja.

Niže gorje

Nema većih promjena u radu domova u nižem gorju. Većina ih je otvorena vikendom i praznicima, no u nekima vas miris planinskih delicija poziva svaki dan.

Unatoč napisanom, preporučamo da se prije planiranog noćenja najavite. Obskrbnici će tako moći na vrijeme osigurati grijane prostorije i dovoljne količine hrane.

PAŽNJA! Mnogi domovi mogu biti zatvoreni u slučaju lošeg vremena i/ili veće opasnosti od lavina!

Saznajte više na: pzs.si

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content