Naslovnica Novosti Video: Šerpa spasio malezijskog penjača iz “zone smrti” Everesta

Video: Šerpa spasio malezijskog penjača iz “zone smrti” Everesta

Gorštaci

Gelje Sherpa (30) vodio je kineskog klijenta prema vrhu Everesta, kada je vidio malezijskog penjača kako se drži za uže i drhti od ekstremne hladnoće u području koje se naziva “zona smrti”, a gdje temperature mogu pasti do 30 stupnjeva Celzijusa ispod nule.

Gelje je penjača vukao 600 metara prema dolje, od područja Balcony do South Cola. Za to mu je trebalo šest sati nakon čega mu se u spašavanju pridružio i drugi vodič Nima Tahi Sherpa.

“Umotali smo penjača u prostirku za spavanje, vukli ga po snijegu ili ga naizmjenično nosili na leđima do kampa III”, rekao je Gelje. Helikopter ga je zatim podigao iz kampa III (7.162 mnv) i spustio do baznog logora.

Gotovo nemoguće spašavanje

“Gotovo je nemoguće spasiti penjače na toj visini”, rekao je dužnosnik Ministarstva turizma Bigyan Koirala novinskoj agenciji Reuters. “To se vrlo rijetko događa.”

Gelje je rekao da je uvjerio svog kineskog klijenta da odustane od pokušaja uspona i spusti se s planine. “Spasiti jedan život važnije je od molitve u samostanu”, rekao je Gelje, predani budist.

Tashi Lakhpa Sherpa iz tvrtke Seven Summit Treks odbio je imenovati penjača, pozivajući se na privatnost svog klijenta. Penjač je poslan na let za Maleziju prošlog tjedna.

Nepal je izdao rekordnih 478 dozvola za Everest za ovogodišnju sezonu penjanja od ožujka do svibnja.

Najmanje 12 ljudi umrlo je na planini ove godine – što je najveći broj u posljednjih osam godina – uključujući Awanga Askandara Ampuana Yaacuba, višeg časnika u malezijskim snagama civilne obrane, koji je umro prilikom posljednjeg uspona na planinu ranije prošlog mjeseca.

Drugi Malezijac, 33-godišnji Muhammad Hawari Hashim, koji je bio u istoj ekspediciji kao i Awang Askandar, stigao je do vrha, ali je prijavljen kao nestali sljedeći dan, 19. svibnja. Još nije pronađen unatoč tome što su dronovi korišteni u pokušaju lociranja.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content