Naslovnica Novosti UIAA stvara “Inicijativu planinskih radnika” za poboljšanje uvjeta rada planinskih radnika širom svijeta

UIAA stvara “Inicijativu planinskih radnika” za poboljšanje uvjeta rada planinskih radnika širom svijeta

Gorštaci

Planinski radnici odavno su podložni opasnim radnim uvjetima i praksama. Svojom novom Inicijativom za planinske radnike, UIAA se nada da će pomoći promjeniti tu situaciju.

Godinama su se nosači i drugi planinski radnici susretali sa opasnim i zahtjevnim radnim okruženjem s niskom naknadom. Nažalost, malo je sveobuhvatnog nadzora koji bi osigurao bilo koja prava tih radnika. S rastom međunarodnog avanturističkog turizma i ekonomskim posljedicama koje je donijela pandemija COVID-19, problem nije nestao.

Kao rezultat toga, Međunarodna federacija planinarskih saveza (UIAA) stvara Inicijativu za planinske radnike (MWI) s ciljem uspostavljanja, širenja i podrške „smjernicama za etičko planinarstvo i planinarske prakse širom svijeta, s fokusom na živote planinskih radnika”.

To će započeti s predstavljanjem općih smjernica, a kasnije slijedi “Zajedničkim naporima na Everestu i diljem Nepala s NMA-om [Nepalsko planinarsko udruženje] i TAAN [Udruženje trekarskih agencija Nepala]”. Iako specifičnosti smjernica i propisa tek trebaju biti službeno objavljene, UIAA je naznačila da je ova inicijativa planirana za mnogo više od Himalaje. Kako će se MWI kretati naprijed, UIAA će modificirati propise kako bi se uklopili u različite zahtjeve u raznim zemljama i regijama u kojima su zaposleni planinski radnici.

Inicijativu je navodno pokrenuo nedavni dokumentarni film The Porter: The Untold Story at Everest. Film prikazuje Nathaniela Jamesa Menningera, mladog Amerikanca, koji pokušava živjeti i raditi kao nosač na Everestu (nepotrebno je reći kako mu je išlo). Cijeli dokumentarac dostupan je na YouTubeu.

Kako bi prikupio novac za taj pothvat, UIAA prihvaća donacije te su se obvezali da će poslati 100% prihoda za stvaranje i provedbu ovih etičkih smjernica. Službeno predstavljanje MWI-a održava se 19. ožujka, a UIAA je domaćin besplatne mrežne projekcije Portera.

Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content