Naslovnica Hrvatska Video: Horvatove stube-Sljeme

Video: Horvatove stube-Sljeme

L. A.

U traženju zanimljive ideje za planinarski, a ujedno i obiteljski izlet, naišla sam na atraktivni dio sjeverne Medvednice-Horvatovih 500 stuba.

Naime, veliki zaljubljenik  u Medvednicu, planinar i fotograf Vladimir Horvat, vlastitim je rukama izgradio 500 kamenih stuba na tada nepristupačnom djelu planine, uredio špilju Medvednicu, otkrio mnoge ponore te uz potočić u šumskoj hladovini, uredio odmorište Srnec.

Ljepote parka prirode odlučili smo istraživati zagorskom stranom tako što smo naš izlet započeli u mjestu Pila gdje smo na velikom parkingu ostavili automobil. Sam početak  je uglavnom dobro markiran i veliki dio puta prolazi se širokom stazom. Šuma koja vodi prema Horvatovim stubama zaista je lijepa. Uz svu njezinu biljnu raznolikost, ovdje prevladavaju stabla tise. Obzirom da smo mi na ovom izletu bili u rano proljeće, šuma se tek počela buditi i oporavljati od zimskog sna i mislim da je velik dio ljepote u to vrijeme još sakriven.

Iako se nalazite u parku prirode, možete naići na  nelogično porušene djelove Medvednice koji u svakom ljubitelju prirode izazivaju bijes. U mom slučaju ovaj bijes se preselio u noge i dao mu veću brzinu.

U samoj blizini stuba markacije malo zbunjuju stoga treba biti oprezan da stube ne zamijenite drugim putem kao skupina planinara koja je promašila put (iako su oni očekivali da će vidjeti ” prave ” stube) :).

Sam početak stuba i kompletno cijela šuma zbog krških dijelova, špilja i ponora, malo podsjeća na Gorski kotar!

Staza je uzbudljiva i pruža dozu adrenalina pogotovo za najmanjeg člana. Na putu nailazimo na Patuljkovu špiljicu tj. pukotinu u stijeni u koju se može uvući manji čovjek (patuljak). Najzanimljiviji dio je svakako prolazak kroz špilju Medvednicu. Na nekim djelovima treba biti oprezan jer se pokoja stuba “ljulja”, ali to stazu čini na neki način još zanimljivijom.

Na kraju, kada prođete stube, dolazite do kamena  na kojem piše: “Moj naklon”…. ovo se posebno dojmilo naše najmlađe planinarke .

Nakon kraćeg odmora i par čokoladica, dobili smo energije i želju da put nastavimo dalje kroz prekrasnu šumu i da provjerimo koliko je ostalo snijega na Sljemenu. Horvatove stube odvele su nas i dalje nego smo planirali i na taj način smo naše izlete obogatili za još jedan doživljaj.

Detaljan opis staze pronađite na planinarenje.hr

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više