Naslovnica Novosti U Sloveniji razmišljaju o naplaćivanju helikopterskog spašavanja u planinama

U Sloveniji razmišljaju o naplaćivanju helikopterskog spašavanja u planinama

Gorštaci
Helikoptersko spašavanje

Vrh Ministarstva obrane, Gorske službe spašavanja Slovenije i Slovenskog udruženja osiguravatelja sastao se kako bi razgovarao o dugoročnom rješenju u vezi s financiranjem gorskog spašavanja. Gorska spašavanja, posebno ona s helikopterima, skupa su. Svi se slažu da bi troškove spašavanja u mnogo većoj mjeri trebale pokriti žrtve ili njihove osiguravajuće kuće, a ne državne vlasti.

Unatoč svim upozorenjima i podizanju svijesti od strane Planinarskog saveza Slovenije (PZS), broj spasilačkih akcija u slovenskim planinama povećava se iz godine u godinu. Tako je u priopćenju Ministarstva obrane (MO) navedeno da je 2013. gorska služba spašavanja izvela 393 intervencije, od čega 175 helikopterom, a 2019. već 604 intervencije, od čega je 255 puta bio potreban helikopter.

Troškovi svih ovih helikopterskih intervencija u planinama samo prošle godine koštali su MO 580.000 eura. Kao što je objašnjeno iz Planinarskog saveza Slovenije, helikoptersko spašavanje u planinama u načelu provodi helikopterska eskadrila Slovenske vojske, dok su dežurstva ravnomjerno raspoređena s Jedinicom zrakoplovne policije koja uglavnom pruža medicinsku pomoć ili hitni prijevoz.

Dodatno osiguranje

Zbog su se sastali najviši predstavnici Ministarstva obrane, Gorskog službe spašavanja Slovenije i Slovenskog udruženja osiguravatelja, koji bi željeli pronaći dugoročno rješenje glede financiranja spašavanja u planinama. Trenutno se, naime, priprema prijedlog prema kojem bi posjetitelji planina trebali osigurati dodatno osiguranje, a troškove spašavanja onih koji nemaju odgovarajuću policu osiguranja sami bi pokrili sami tako da teret ne bi bio na državi.

“Ovako prikupljena sredstva koristila bi se isključivo za financiranje planinskog spašavanja, obuke i obrazovanja. I Planinarski savez Slovenije i Gorska služba spašavanja Slovenije podržavaju takvo rješenje. Predstavnici osiguravajućih društava rekli su da osiguravajuća društva još nemaju paket koji bi obuhvaćao klasično gorsko i helikoptersko spašavanje u Sloveniji, ali bi ga mogli pripremiti na temelju statističkih podataka iz prošlih spašavanja “, objasnili su sa Ministarstvom obrane.

Pomalo je neobično da o tome nisu i prije razmišljali, jer mnogi Slovenci zimi skijaju u inozemstvu, pa su prije odlaska posebno upozoreni na mogućnost spašavanja helikopterom, koje u drugim državam nije jeftino.

Izvor: dnevne-novice.com
Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content