Naslovnica Novosti Teški vikend za gorske spasioce u Sloveniji: penjač skliznuo u smrt i još devet ozlijeđenih

Teški vikend za gorske spasioce u Sloveniji: penjač skliznuo u smrt i još devet ozlijeđenih

Gorštaci
Helikoptersko spašavanje

Prema priopćenju Policijske uprave Kranj, zadnji vikend dogodio se niz nesreća.

Tim za spašavanje helikopterom u petak je najprije intervenirao na Vrtači, gdje su spasili dvojicu neozlijeđenih planinara. Na putu od Cojzove koče do Suhadolnika teško se ozlijedila planinarka koja je pala preko balvana. Gorski spasioci uspješno su je spasili.

U ranim jutarnjim satima u subotu u Bohinju je teško ozlijeđen paraglajder koji je letio u tandemu. Kasnije je na Krvavcu ozlijeđen još jedan paraglajder.

Oko 11 sati u sjevernom zidu Triglava poginuo je penjač. Pao je u Tržaškom smjeru, a unatoč brzoj i opsežnoj intervenciji spasioci mu nisu mogli pomoći.

U dva sata poslije podne, na području Triglava, planinar na kojega je pao kamen zadobio je lakše ozljede. U popodnevnim satima ozlijeđen je još jedan penjač koji je pao na penjačkom smjeru na Triglavu (Dolga nemška smer). Odlomilo mu se hvatište.

Dvoje ozlijeđenih također je spašeno na području Travnika i ispod Ukanca. U prvom slučaju to je bio alpinist, u drugom planinar.

Gorenjski policajci upozoravaju sve planinare da obrate pozornost na brojne opasnosti skrivene u planinama. Najčešći razlozi nesreća na planinama su padovi, klizanja, padanje kamenja, a u posljednje vrijeme ima i dosta lomova u hvatovima u penjačkim smjerovima. Na neke opasnosti može utjecati čovjek, na druge ne, stoga je potrebno biti odgovoran i oprezan. ”Prilagodite se planini, ona se neće vama”, poručuju gorenjski policajci.

Izvor: novice.svet24.si
Foto: Pixabay

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content