Naslovnica VideoDokumentarni Svjetski dan rendžera

Svjetski dan rendžera

Gorštaci
Svjetski dan renđera

Svake godine 31. srpnja se obilježava Svjetski dan rendžera, dan koji je posvećen svim rendžerima i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine. To je ujedno i spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti.

Procjenjuje se da u svijetu postoji više od 100.000 rezervata, parkova i zaštićenih područja. Svjetski dan renđera osmislio je Međunarodni savez rendžera, a prvi je put održan 2007. godine.

Prema dostupnim podacima, u posljednjih 12 mjeseci 105 renđera je izgubilo život na dužnosti. 42% je bilo ubijeno od strane krivolovaca, 47% u nesrećama vezanim uz rad, a 11% od strane životinja koje rendžeri štite. 45% bilo je u okviru IRF-ove regije Afrike, 44% u Azijskoj regiji, a preostalih 11% bilo je u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europskim regijama IRF-a.

Što je Ranger?

Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode (NN, 80/13, 15/18, 14/19) u Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. 

Posao renđera je više od obične šetnje u prirodi. Renđer je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana te posjeduje i raspolaže znanjem o ekologiji, zaštiti prirode, prirodnim vrijednostima i procesima pojedinog zaštićenog područja.

Udruga HRVATSKI RENDŽER

Udruga je osnovana 2010.g. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja struke nadzornika i čuvara prirode i njihove uloge u očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, te povezivanja sa srodnim strukovnim udrugama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Udruga trenutno broji 82 člana i na 7. Svjetskom kongresu renđera održanom 2012.g. u Tanzaniji postala je ravnopravni član  IRF-a. 
Više o udruzi saznajte na: www.facebook.com/Croatian-Ranger-425625970790493

Međunarodna udruga rendžera (IRF)

IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992., te ima članstvo od 63 rendžerskih udruga iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata. 

Za više informacija o Međunarodnoj udruzi rendžera te njihovoj ulozi i zadaćama posjetite www.internationalrangers.com.

The thin green line (Tanka zelena linija)

2004. godine, australski rendžer Sean Willmore prodao je svoj automobil, podigao dodatnu hipoteku na kuću i putovao svijetom 14 mjeseci kako bi prenio priču o ponekad opasnim životnim izazovima s kojima se svakodnevno susreću njegove kolege renđeri.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content