Naslovnica Avanture Zir

Zir

Aleksandar

U sredini ličkog polja, s nadmorskom visinom od 850 m, nalazi se osamljeno brdo Zir. U njegovom radijusu okružuje ga ravnica, pa izgleda kao da je tamo niknulo niotkuda. Mamac je za poglede s okolnih cesta i prometnica. Tako smo ga i mi promatrali svaki puta kada smo prolazili autocestom A1 Zagreb-Split.

Ovoga puta smo se vračali sa ljetovanja, i napokon odlučili skinuti sa autoceste, te popeti na ovu divnu usamljenu stijenu. Ne znajući što nas čeka, obzirom da se spremala kiša i vrijeme nije bilo ohrabrujuće, ipak smo se ohrabrili. Auto smo ostavili na makadamskom parkiralištu malo prije malog zaseoka sa nekoliko kuća. Prolazeći kraj zadnje, srdačno nas je mašući, pozdravio jedan stari mještanin. A lavežom nam se javio i njegov šarplaninac, koji baš i nije bio presretan što nas vidi. Ipak je branio svoje dvorište i svoju šumu.

Staza pored kuće vodi u šumski put,koji i nije veoma težak, pa smo se nadali i da će nas obradovati i pokoji vrganj. Malo teži uspon počinje kod prvog naziranja stijena. Tu je i špilja koja nas je namamila da pogledamo malo unutra. Početak uspona po stijeni baš i nije bio bezazlen, s obzirom da je kamen bio jako sklizak od vlage i kiše prethodnog dana. Što smo dalje odmicali, postajalo je i sve strmije. Prije vrha ,nalazi se dio stijene gdje je nekad bila sajla (sada je potrgana i nesigurna za upotrebu) pa je ovdje prelazak bio veoma izazovan. Ovdje preporučam pomoćno uže, za one ne tako hrabre, koja uvelike bi olakšala ovaj dio, posebno za vlažnog vremena, i mokrog tla. Budite oprezni ukoliko vodite djecu ili ljubimce.
Žig se nalazi na bočnoj stijeni, tik prije samo vrha, na vidljivom i prepoznatljivom mjestu. Trebalo nam je 45 minuta do samog vrha, a pogled je bio toliko lijep, da smo poželjeli ostati satima. Međutim, rosulje kiše su nas natjerale da se što prije vratimo i još jednom pozdravimo šarplaninca na povratku.

Kako bi došli do Zira najbolje je skinuti se s autoceste na izlazu Gornja Ploča te na sljedećem skretanju krenite desno te ponovno desno na makadamski put. Prvi dio puta je malo grbav no uskoro dolazite na vrlo dobro održavan makadam te njime vozite sve do skretanja prema zaselku podno Zira. Prije samog zaselka nalazi se prostrani parking gdje možete ostaviti vozilo. Budite oprezni, Google navigacija ne želi navigirati točno do parkinga.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više