Naslovnica Novosti Slovenija: Spašavanje “planinara” u Alpama

Slovenija: Spašavanje “planinara” u Alpama

Gorštaci
Spašavanje Konjsko sedlo

Hladno jutro na Konjskom sedlu (2.020 m) bilo je popraćeno dramatičnim spašavanjem smrznutog stranca od strane slovenskih gorskih spasitelja. Na dojavu da je strani “planinar” zadobio ozbiljne smrzotine brzo su reagirali članovi GRS Mojstrana i helikopter Slovenske vojske.

Planinar, stranac, krenuo je prema Konjskom sedlu, gdje je postavio improvizirano sklonište i tamo je prenoćio. Kada je ekipa GRS Mojstrana stigla na mjesto događaja otkrili su da je planinar hipotermičan i ima ozbiljne smrzotine na nogama.

Zajedničkim naporima, gorski spasitelji i helikopter Slovenske vojske uspješno su evakuirali stranca s Konjskog sedla. Po dolasku u bolnicu Jesenice, utvrđeno je da je “planinar” u stabilnom stanju, ali zahtijeva daljnje medicinsko liječenje zbog ozljeda koje je pretrpio tijekom izlaganja niskim temperaturama.

Ova nesreća služi kao podsjetnik svima da je, u slučaju nezgode ili teškoća u planinama, potrebno brzo pozvati pomoć na broj 112. Zimske planinarske avanture zahtijevaju posebnu opremu i više iskustva jer su uvjeti na terenu znatno teži i opasniji.

Kratki zimski dani i niske temperature predstavljaju dodatni izazov. Planinari trebaju biti svjesni opasnosti i pripremljeni za sve uvjete koji ih mogu dočekati u gorju.

Foto: Gorska Reševalna Zveza Slovenije 

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content