Naslovnica Novosti Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Gorštaci
Klek

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog Hrvatskog planinarskog saveza Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku s motivom planine Klek. Budući da se izdavanje poštanskih maraka planira unaprijed, Hrvatska pošta na svojim stranicama objavila je 20. ožujka natječaj za likovna/grafička rješenja prigodnih poštanskih maraka za 2024., među kojima i poziv na dostavu grafičkog rješenja za marku “150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj”.

U specifikaciji natječaja navedeno je da za izdanje “150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj” treba ponuditi rješenje poštanske marke dimenzija 29,82 mm x 35,50 mm (ili obratno). Motiv je planina Klek, a treba ju prikazati fotografijom ili crtežom/slikom. Informacije o natječaju dostupne su na web stranici posta.hr.

Hrvatsko planinarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, koja je započela osnivanjem HPD-a 1874. godine. Svojim organiziranim djelovanjem od tada do danas hrvatski su planinari ostavili dubok trag u kulturi, sportu, turizmu i zaštiti prirode. Organiziranjem izleta, tura i pohoda, ali i brigom za planinarske putove, objekte te organiziranim školovanjem članstva ostvarena su značajna postignuća na svim poljima planinarskog djelovanja.

Hrvatski alpinisti uspeli su se na najviše vrhove i ispenjali najveće stijene svijeta, a hrvatski speleolozi istraživanjem dubokih jama stekli su svjetski ugled. Brojni usponi i uspjesi na tim, ali i raznim drugim poljima zabilježeni u planinarskoj literaturi – najviše u časopisu Hrvatski planinar, a u prigodi »okruglih« obljetnica Hrvatski planinarski savez tiskao je nekoliko povijesnih monografija i u njima istaknuo događaje i osobe koje su ostavile posebno dubok trag u povijesti hrvatskog planinarstva.

Podrobnije informacije o obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj bit će tijekom ove i iduće godine redovito dostupne svim planinarskim udrugama i planinarima.

Izor: hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content