Naslovnica Hrvatska Planinarsko sklonište Vlaški grad zatrpano smećem

Planinarsko sklonište Vlaški grad zatrpano smećem

Gorštaci

Planinarska skloništa su nezaključane, stalno otvorene i neopskrbljene kuće u kojima se može prenoćiti bez prethodne najave onome tko njima upravlja. Za održavanje istih brine se velik broj ljudi iz svih krajeva Hrvatske koji odvajaju svoje slobodno vrijeme, a na kraju i novac kako bi planinarima pružili sigurno utočište.

Prošlog vikenda članovi PD Paklenica zatekli su izuzetno loše stanje u skloništu koje je nedavno obnovljeno te ga sa sigurnošću možemo svrstati u jedno od najboljih skloništa u Hrvatskoj. Ovo na žalost nije izolirani slučaj.

Prenosimo objavu PD Paklenica u cijelosti:

Ovako ovog vikenda izgleda planinarsko sklonište Vlaški grad. Sklonište koje su 5 godina mukotrpno gradili članovi PD Paklenice i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini.

Sklonište je trenutno zatrpano plastičnim bocama, neuredno, odvod sudopera je zaštopan ostatcima hrane i kave, a dimnjak je začepljen izgorenom plastikom. Otvorenu hranu i zdjelu punu mesa i masnoće koja očito danima čeka neke izgladnjele planinare suvišno je i komentirati. 

Pitamo se što bi tek bilo da u skloništu ne stoji veliki natpis “NE OSTAVLJAJ NIŠTA ZA SOBOM”. 

Neshvatljive su nam osobe koje su bez trunke muke i truda, besplatno dobile na korištenje objekt s najboljim pogledom u Republici Hrvatskoj i onda se prema njemu ovako odnose. Stanje u planinarskim skloništima na južnom Velebitu je trenutno takvo da PD Paklenica ozbiljno razmatra mogućnost zaključavanja svih planinarskih objekata i njihovo korištenje isključivo uz prethodnu najavu. 

Vlaški grad će ostati ovakav do idućeg vikenda kada će skupina volontera potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi, još jednom očistila nečije tuđe smeće.

Ovim putem apeliramo na sve planinare i izletnike da poštuju tuđu muku i rad, da počiste za sobom i ostave sve u boljem stanju nego što je bilo prije njih.

Izvor: PD Paklenica

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više