Naslovnica Zanimljivosti U samo dvije godine, planinski vrh u Nepalu ostao bez snijega

U samo dvije godine, planinski vrh u Nepalu ostao bez snijega

Gorštaci

Mt Saipal, 7031m visok vrh, poprište je neuobičajenih događanja. Kao što je vidljivo iz fotografija, u razmaku od dvije godine došlo je do drastičnog smanjenja snježnog pokrivača. Prema tvrdnjama lokalnih stanovnika, gubitak snijega je zadesio samo spomenuti vrh, dok su okolni niži vrhovi i dalje prekriveni snijegom. Neuobičajena situacija je dovela do razvoja mnogih teorija među mještanima, ali i znanstvenom zajednicom. Spominju se pojačane lavine koje su uklonile veće količine snijega, kao i globalno zatopljenje.

Prema izvještaju ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development ), predviđa se da će do kraja stoljeća trećina vrhova Himalaja ostati bez snijega i leda. I to je u najboljem slučaju.

Posjetitelji drugog poznatog nepalskog vrha, Mt Machapuchre (6,990m), primjetili su da ove godine također nema snijega. Ledenjaci u istočnom Nepalu pretvaraju se u jezera.

Vertikalne litice Saipala, u kombinaciji s jakim visinskim vjetrovima te taloženjem čestica čađe iz industrijskih regija mogli su dovesti do ovakvog rezultata. No znanstvenici su tek krenuli istraživati što se to zaista desilo.

Izvor: www.nepalitimes.com
Screenshot: Twitter

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content