Naslovnica Izdvojeno Od 2021. godine, Mont Blanc se smanjio za više od 2 metra

Od 2021. godine, Mont Blanc se smanjio za više od 2 metra

Gorštaci
Mont Blanc

Najviši vrh zapadne Europe, Mont Blanc, izgubio je više od dva metra u visini u posljednje dvije godine, objavili su nedavno francuski istraživači.

Tim stručnjaka, koji mjerenja obavlja svake dvije godine, izjavio je na konferenciji za novinare u Chamonixu u francuskim Alpama da je planina sada visoka 4805,59 metara, što je niže od njihovog posljednjeg mjerenja od 4 807,81 metara u rujnu 2021. godine.

Stručnjaci su rekli da je sada na klimatolozima, glaciolozima i drugim znanstvenicima da pogledaju prikupljene podatke i iznesu sve teorije koje bi objasnile ovaj fenomen.

Dok u cijelom svijetu raste uzbuna zbog topljenja ledenjaka, službena visina Mont Blanca pada više od desetljeća. 2007. godine, visina je bila 4 810,90 metara.

Švicarski ledenjaci su se nakon rekordnih gubitaka 2022. godine također nastavili topiti, smanjivši svoj ukupni volumen za 10 posto u posljednje dvije godine, objavilo je tijelo za praćenje GLAMOS ranije ovog mjeseca.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content