Naslovnica Novosti Novi iPhone 14 može slati SOS poruke putem satelita

Novi iPhone 14 može slati SOS poruke putem satelita

Gorštaci
iPhone 14

Vjerojatno najveći novitet za iPhone 14, 14 Plus i 14 Pro je usluga koju nećete često koristiti, ali bit će vam drago da je imate ako vam zatreba. Novi telefoni imaju ugrađenu satelitsku vezu koju možete koristiti za slanje hitnih SOS poruka na mjestima gdje nema dostupnog mobilnog signala.

Ova usluga predstavlja sljedeću razinu za telekomunikacije, a Apple je upravo napravio veliki korak kako bi tamo stigao prvi.

Kako radi?

Prvo će vam iPhone pomoći da ga usmjerite u smjeru u kojem biste trebali dobili najbolji signal. Nakon što uspostavite vezu, možete otvoriti sučelje za poruke koje vam omogućuje komunikaciju s pružateljima hitnih usluga. Apple kaže da će zbog ograničenja satelitske povezanosti slanje poruka trajati mnogo dulje nego što ste navikli, tako da usluga uključuje neka predefinirana pitanja na koja vas traži da odgovorite, poput “je li netko ozlijeđen?” Za odgovor će imati unaprijed popunjene odgovore. Apple također sažima poruke na trećinu njihove normalne veličine kako bi slanje učinili bržim.

Nazvana Emergency SOS, usluga će vlasnicima telefona omogućiti slanje SMS poruka bez mobilne veze. Apple zna da nije jedina tvrtka koja cilja na globalnu pokrivenost, budući da je Elon Musk upravo najavio slične planove prošli tjedan.

To je najvjerojatnije razlog zašto će Apple nuditi ovu uslugu besplatno prve dvije godine. Dostupan je samo vlasnicima iPhonea 14 u SAD-u i Kanadi, počevši od studenog ove godine.

Satelitska pomoć u hitnim slučajevima

Primarna svrha usluge je dobivanje pomoći u hitnim slučajevima.

Za Appleov hitni SOS, poruke poslane s iPhonea 14 šalju se na zemaljsku stanicu putem satelita. Zatim ga zemaljska stanica šalje najbližem dispečeru hitne službe.

Nakon povezivanja, iPhone automatski šalje hitnim službama vašu lokaciju, medicinsko stanje (ako je postavljeno u uređaju) i razinu baterije, navodi se na Appleovoj web stranici.

Kako bi uštedio na veličini poruka, Apple će pružiti skup predefiniranih odgovora između kojih možete birati kada komunicirate s hitnim službama.

Ove SOS poruke mogu se poslati za manje od 15 sekundi, ako su uvjeti povoljni (nema naoblake i sl.).

Rast konkurencije

Nekoliko je tvrtki najavilo planove za ponudu usluge satelitskih stanica. Elon Musk i SpaceX su se udružili s T-Mobileom kako bi pružili mobilne usluge u svakom kutku SAD-a, ali to neće biti dostupno do kraja sljedeće godine.

Britanski proizvođač pametnih telefona Bullitt planira ponuditi sličnu uslugu počevši od veljače 2023. A u Kini, Huawei je ovog tjedna najavio vlastite planove za satelitsko povezivanje.

Pretpostavlja se da će ova usluga uskoro biti dostupna u cijelom svijetu.

Foto: Apple

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content