Naslovnica Povijest Na današnji dan 1950. godine održan osnivački sastanak GSS-a

Na današnji dan 1950. godine održan osnivački sastanak GSS-a

Gorštaci
HGSS

Na današnji dan, 4. siječnja 1950. godine u Planinarskom savezu Hrvatske, u tadašnjem sjedištu u Ilici 21 u Zagrebu održan je sastanak Inicijativne komisije PSH za osnivanje GSS-a. Alpinisti Slavo Brezovečki (tajnik PSH-a), Ninoslav Kućan, Krešimir Mihaljević (referent za alpinizam PSH) i Edvin Rakoš dogovorili su na tom sastanku formiranje službe koja će djelovati pod imenom “Gorska služba spašavanja PSH”. Na tom je sastanku prihvaćen pravilnik GSS PSH-a te je dogovoreno da se Komisija za GSS PSH poveže s Gorskom rešavalnom službom Slovenije (PZS) radi izrade iskaznica, značaka i vođenja kartoteke.

Izvršavajući zaključke te prve sjednice Edvin Rakoš 6. siječnja obratio se GRS-u PZS-a, a načelnik GRS-a PZS-a i vrlo poznati i uvaženi slovenski planinar, alpinist i spašavatelj Uroš Župančič već 10. siječnja odgovorio je pismom u kojem između ostaloga ističe: Pozdravljamo Vaše osnivanje Gorske službe spašavanja kod Planinskog saveza Hrvatske. Nadamo se da ćete odlučno i korisno krenuti i u tom pogledu naprijed. Šaljemo Vam sav materijal koji nam je trenutno na raspoloženju, obećavamo Vam da ćemo uvijek nastojati sa svim snagama da Vam pomognemo u koliko bude to potrebno.

Nekoliko dana poslije, 9. siječnja, pismeno je zatraženo od Alpinističke sekcije PD-a Zagreb da se dostave imena članova koji bi se uključiti u GSS-a PSH i ujedno prvi put poimenično spominje dio posebne opreme za spašavanje: “Ujedno vas molimo da odmah pošaljete u PSH jarbol za spašavanje, koji će ostati na Savezu za potrebe Gorske službe spašavanja”. U veljači se pokreće postupak nabave dereza, kojih tada nije bilo u slobodnoj prodaji, a predstavljale su nužnu opremu spašavatelja.

Edvin Rakoš 22. veljače 1950. saziva Osnivačku skupštinu GSS-a PSH-a i na nju istaknute članove PD-a Zagreb, PDS-a Velebit, PD-a Željezničar i glavnog odbora Crvenog križa Hrvatske te je ista održana 24. veljače 1950. od kada Gorska služba spašavanja PSH i formalno počinje s radom.

Izvor: hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content