Naslovnica Hrvatska Na današnji dan 1874. godine osnovano Hrvatsko planinsko družtvo

Na današnji dan 1874. godine osnovano Hrvatsko planinsko družtvo

Gorštaci

Hrvatsko planinsko družtvo osnovano je 15. listopada 1874. godine u Zagrebu na inicijativu Đure Pilara, poznatog znanstvenika i svojedobno rektora Sveučilišta u Zagrebu te Bude Budisavljevića, velikog župana u Zagrebu i Gospiću.

Prilikom svoga posjeta Kleku, prof. dr. Johannes Frischauf (1837.-1924.) iz Graza upoznao se u travnju 1874. u Ogulinu s tada tridesetogodišnjim upravnim činovnikom i književnikom Budom Budisavljevićem (1843.-1919.) i sinom bana Mažuranića, Vladimirom Mažuranićem (1845.-1928.), te ih upozorio na potrebu osnivanja planinarskog društva u Hrvatskoj, po uzoru na planinarsko društvo koje je tada već postojalo u Beču.

Osnivači i prvi članovi planinarskoga društva bili su znameniti znanstvenici i kulturni radnici toga vremena. Tako je prvi predsjednik HPD-a bio dr. Josip Kalasancije Schlosser (liječnik, botaničar, entomolog), a nakon njega svećenik dr. Josip Torbar.

Prvi skupni izlet organiziran je u svibnju iduće godine na Oštrc i Okićku Plješivicu. 1877. godine, na vrhu zagrebačke Medvednice, društvo je podiglo drveni vidikovac koji je kasnije zamijenjen željeznom konstrukcijom, a godinu dana kasnije izgrađeno je i prvo planinarsko sklonište. Sljedećih godina obavljeno je prvo stručno markiranje planinarskih putova i staza, uređeni su izvori te izgrađeno sklonište Kraljičin zdenac pod Medvedgradom.

Hrvati su tako postali deveti narod svijeta koji je imao svoju planinarsku udrugu.

Izvor: hps.hr

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content