Naslovnica Novosti Mont Blanc: Italija pokrenula spor oko granice sa Francuskom na najvišem alpskom vrhu

Mont Blanc: Italija pokrenula spor oko granice sa Francuskom na najvišem alpskom vrhu

Gorštaci
Mont Blanc

Ministar vanjskih poslova Talijanske Republike podnio je službeni prigovor zbog ‘uplitanja’ na najvišem alpskom vrhu.

Italija je pokrenula spor s Francuskom oko graničnih prava na Mont Blancu nakon što su francuske vlasti uvele mjere koje su zadirale na talijanski teritorij.

Luigi Di Maio, talijanski ministar vanjskih poslova, koji je u prošlosti i zbog drugih pitanja potpirivao napetosti s Francuskom, izjavio je da je putem talijanskog veleposlanstva u Parizu napisao službeni prigovor francuskoj vladi izražavajući svoje “snažno razočaranje” zbog “smetnje” na najvišem alpskom vrhu.

Spor je započeo u listopadu prošle godine nakon što su lokalne vlasti u Chamonixu, Les Houchesu i Saint-Gervais-les-Bainsu postavile prirodnu zaštitnu zonu na površini od više od 3.000 hektara na Mont Blancu s namjerom da spriječe turističku prenatrpanost, uključujući mjere zabrane paraglajdinga i loše opremljene planinare.

Međutim, ciljano područje utječe na zonu na ledenjaku Gigante koja se nalazi ispod poznatog Rifugio Torino i ugovorom potpisanim 1860. godine definirano je kao dio Italije.

Do Rifugio Torina, popularnog među skijašima i planinarima, iz Courmayeura može se doći žičarom Skyway koja je dovršena 2015. godine i koja povezuje talijanski grad s Pointe Helbronner, planinom od 3462 metra na granici dviju zemalja.

Di Maio je bio prisiljen intervenirati nakon što je zamjenik male krajnje desne stranke Braća Italije (Fratelli d’Italia) u parlamentu postavio pitanja zbog zabrinutosti da Francuzi pokušavaju monopolizirati odmorište.

Francuske mjere uključuju zabranu bilo koje vrste vozila i dovođenja kućnih ljubimaca na to područje. Postoje i stroga pravila za zaštitu biljaka i divljih životinja.

“Takve jednostrane mjere ne mogu i ne smiju utjecati na talijanski teritorij”, rekao je Di Maio.

Ovo nije prvi put da se zemlje prepiru oko ovog područja. 2015. godine gradonačelnik Chamonixa Eric Fournier naredio je alpskim vodičima da zatvore pristup ledenjaku Gigante na talijanskoj strani. U to je vrijeme Fournier tvrdio da je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga. Ali potez, koji je uslijedio nekoliko mjeseci nakon što su francuske vlasti buldožerima pomakle granični znak 150 metara na talijanski teritorij, izazvao je bijes među čelnicima Courmayeura.

Di Maioov potez pozdravilu su Braća Italije, koji su do sada vladu optuživali za “ravnodušnost” po tom pitanju. Čelnik stranke Giorgia Meloni napisao je na Twitteru: „Braća Italije osudila su neprihvatljivu francusku invaziju na Mont Blanc. Francuska nastavlja kršiti naše granice. Ne možemo tolerirati još jedan napad na Italiju.”

Matteo Salvini, čelnik stranke krajnje desnice Liga, također je ušao u raspravu, rekavši: “Samo trebamo poštivati ​​državne granice na Mont Blancu.”

Di Maio je izazvao diplomatski sukob s Francuskom početkom 2019. nakon putovanja u Pariz kako bi se sastao s vođama pokreta “žutih prsluka”.

Izvor: theguardian.com
Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content