Naslovnica Novosti Hrvatske šume izvijestile o obnovi šuma na Medvednici nakon srpanjskog olujnog nevremena

Hrvatske šume izvijestile o obnovi šuma na Medvednici nakon srpanjskog olujnog nevremena

Gorštaci
Sanacija šuma nakon srpanjskog nevremena

Zagreb, 25. listopad – Nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku
19. srpnja 2023. godine, Uprava šuma podružnica Zagreb i Radna jedinica Urbano šumarstvo Zagreb, uspješno su poduzeli niz mjera u obnovi šuma, parkova i javnih prostora na području grada Zagreba i okolice.

Hrvatske šume d.o.o. i UŠP Zagreb aktivirale su sve svoje službe kako bi pružile pomoć u sanaciji šteta i normalizaciji situacije. Šumarija Zagreb je promptno pristupila uklanjanju drvne mase sa Sljemenske ceste, oko planinarskih domova i Sljemenske crkve te s vučnica i skijaških staza. Sanirane su sve površine vezane za vršnu zonu Sljemena, planinarske domove, infrastrukturne objekte, Skijalište Sljeme, kao i planinarske staze. Uspostavljen je šumski red, uređene su šumske ceste i staze. Također, uspostavljena je i suradnja s Hrvatskim planinarskim savezom u vezi održavanja planinarskih staza na području Medvednice, dok je na području gospodarske jedinice „Sljeme Medvedgradske šume“ uklonjeno otprilike 1200 m3 drvne mase.“ izjavio je Damir Miškulin, voditelj uprave šume Podružnica Zagreb te nadodao:

Preostali radovi odnose se na gospodarsku jedinicu „Limbuš-Sava“ na području grada Zaprešića Zagrebačke županije i Savskog dijela grada Zagreba gdje je stradalo cca 1700 m3 drvne mase i gospodarsku jedinicu „Bistranska gora“ koja se nalazi sa sjeverne strane Medvednice na području Zagrebačke županije i gdje je stradalo cca 6000 m3. Ukupna šteta na području Šumarije Zagreb od ovog nevremena 19.srpnja iznosi cca 8900 m3 od čega je do sada uklonjeno cca 7000 m3 (79%).“

Slijedi sadnja 21.000 sadnica za popunjavanje olujom oštećenih površina

Iz Hrvatskih šuma nadodali su kako u narednom periodu slijede radovi na popunjavanju nedovoljno pomlađenih i olujom oštećenih površina te se planira posaditi 21.000 sadnica.

Na području Park šuma grada Zagreba dosad je uklonjeno oko 2170 m³ drvne mase s različitih lokacija, uključujući Grada mladih, Dubravkin put, Tuškanac, Zelengaj, Kraljevec i Podsused. Staze su sada ponovno prohodne, iako se još uvijek provode radovi na uklanjanju preostalog drvnog materijala na nekim mjestima. Također, na području Dotrščine uklonjena su sva stabla sa staza, a trenutno se radi na uklanjanju slomljenih, izvaljenih i suhih stabala koja se nalaze u sastojini. Na području Park šuma grada Zagreba provode se i aktivnosti vezane uz podizanje pomladnih jezgri što uključuje detaljan pregled stradalih površina radi utvrđivanja prirodnog pomlatka i sjemena poželjnih vrsta stabala – hrasta, bukve, graba, javora, trešnje i drugih domaćih vrsta, a oštećena parkovna infrastruktura poput pješačkih staza i drvene galanterije bit će obnovljena do kraja ove i iduće godine.

Treba naglasiti da je gospodarenje i upravljanje gradskim šumama od iznimne važnosti jer je kontinuirano održavanje ovih šuma ujedno i najbolja preventiva za klimatske promjene i klimatske ekstreme kojima smo, nažalost, sve češće svjedoci” zaključio je Damir Miškulin, voditelj uprave šume Podružnica Zagreb.

Štete u Slavoniji

Na žalost, u istom je nevremenu još više stradalo područje istočne Slavonije, o čemu je prisutne izvijestio direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o. Krešimir Žagar: „Cilj je što brže sanirati štete uz maksimalan angažman domaćih ljudi i svu raspoloživu ispomoć, s obzirom da je stradao čak i 10-godišnji etat podružnice Vinkovci. Naime, od ukupne štete koja je zasad procijenjena na nešto više od 3 i pol milijuna m3, udio vinkovačke podružnice iznosi čak 2.700.000 m3. Ovako velike štete su dosad nezabilježene, ali vjerujemo da će šumarska struka i ovaj put, savjesnim i stručnim pristupom, pronaći način za sanaciju i obnovu ovih prevrijednih šuma.“

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content