Naslovnica Svijet Google je uklonio virtualnu šetnju australskim brdom Uluru koje je sveto i mistično mjesto Aboridžina

Google je uklonio virtualnu šetnju australskim brdom Uluru koje je sveto i mistično mjesto Aboridžina

Gorštaci
Uluru

Google je objavio da je uklonio slike sa svog servisa Street View koji su korisnicima omogućili virtualnu šetnju Uluruom, svetim mjestom domorodačkog naroda Anangu, a koje je prošle godine zatvoreno za turiste.

Parkovi Australije zatražili su da se slike koje su podijelili korisnici servisa uklone u skladu sa željama naroda Anangu koji su tradicionalni vlasnici područja svjetske baštine.

Divovski crveni monolit u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta u središnjoj Australiji zatvoren je za turiste u listopadu 2019. godine na zahtjev naroda Anangu, koji ovo mjesto smatraju svetim.

“Razumijemo da je nacionalni park Uluru-Kata Tjuta duboko svet za ljude Anangu”, rekao je glasnogovornik Googlea.

“Čim su Parkovi Autralije izrazili zabrinutost zbog ovog korisničkog doprinosa, uklonili smo slike”, izjavili su.

Tvrtka je priopćila da su slike napravili korisnici Googleovih mapa prije zatvaranja Ulurua, ranije poznatog kao Ayers Rock.

Za Aboridžine je ova drevna crvena stijena oduvijek bila sveto i mistično mjesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol. Usprkos tome tisuće turista popele su se svake godine na vrh Ulurua.

Izvor: The Telegraph
Foto: Pixabay

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content