Naslovnica Hrvatska Država želi uvesti promjene kod upravljanja planinarskim domovima

Država želi uvesti promjene kod upravljanja planinarskim domovima

Gorštaci
Risnjak dom

Hrvatski planinarski savez upozorava planinarske udruge na važnost javnog e-savjetovanja o nacrtu prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske na središnjem portalu Vlade RH. Ovaj zakon će zamijeniti postojeći Zakon o upravljanju državnom imovinom. Osim što je bitan za cijelu državu, ovaj zakon posebno zanima planinarske udruge jer sadrži odredbu koja se odnosi na upravljanje planinarskim domovima i kućama u državnom vlasništvu. Javno e-savjetovanje traje još samo nekoliko dana, do 1. listopada 2023. godine.

Članovi Izvršnog odbora HPS-a raspravljali su o ovoj temi 11. rujna i zaključili da je nužno upozoriti predlagatelje Zakona i javnost na potencijalno negativne posljedice članka 16. tog Zakona, koji se tiče upravljanja planinarskim domovima. Prema nacrtu prijedloga Zakona, upravljanje planinarskim domovima u nacionalnim parkovima i parkovima prirode povjerilo bi se javnim ustanovama koje upravljaju tim zaštićenim područjima, dok bi županije na čijem području se nalaze planinarski domovi izvan zaštićenih područja preuzimale upravljanje. Hrvatski planinarski savez smatra da ovakav model ugrožava sigurnost u planinama i održivost planinarskih objekata te tvrdi da bi skrb o tim domovima trebala ostati u rukama planinarskih udruga, koje već dugi niz godina brinu o njima.

HPS također ističe da je zakonski tekst zanemario činjenicu da su planinarski objekti ključna infrastruktura za planinarenje te da su planinarski domovi tijesno povezani s planinarima koji su ih gradili, održavali i upravljali njima. U prijedlogu zakona, upravljanje planinarskim domovima svedeno je na pitanje zakupa i raspodjele zakupnine između države, javnih ustanova i županija, bez uvažavanja uloge planinara i planinarskih udruga. Postavlja se pitanje kakva je svrha planinarskih domova ako planinari nisu uključeni u njihovo upravljanje sukladno zakonu.

HPS poziva planinarske udruge, osobito one koje upravljaju planinarskim domovima i kućama, da prouče sadržaj nacrta prijedloga Zakona i da u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom iznesu svoje primjedbe i prijedloge kako bi se postigao učinkovit model upravljanja planinarskim domovima putem planinarskih udruga.

Cijelu objavu HPS-a možete pročitati na njihovoj web stranici, a očekuje se da će ova tema izazvati mnogo rasprava u javnom prostoru tijekom sljedećih tjedana.

E-savjetovanje je dostupno na adresi https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=25037, a traje do 1. listopada 2023.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content