Naslovnica Zanimljivosti VIDEO: Testiranje padova na ferati

VIDEO: Testiranje padova na ferati

Gorštaci

Komplet za ferate ne spriječava pad, već ga zaustavlja kada nakon nekoliko metara pada karabineri naiđu na klin kojim je pričvršćena sajla. U tom se trenutku penjač naglo zaustavlja. Kako tijelo nakon zaustavljanja ne bi nastradalo od velike udarne sile i kako ne bi popustila oprema u stijeni, komplet za ferate mora amortizirati udarac.

Zbog toga je neophodno je imati kvalitetan komplet za ferate koji će dobro apsorbirati silu.

Improvizirani kompleti za ferate uglavnom se konstruiraju od zamke ili gurtne, s matičarima na krajevima, a kako izgleda test sa takvim kompletima može se vidjeti u videu.

Za test je korišten drveni balvan težine 87 kg, a ispitivanja su provedena na ferati Mojstrana. Udaljenost između klinova je bio 2,5 metra. Balvan se bacao s visine od nešto manje od metra iznad gornjeg klina. Na taj način su padovi bili dugački oko 4,5 metra. Riječ je o dužini pada koji se može očekivati ​​na modernim feratama. Ferata Mojstrana izgrađena je prema francuskoj metodi gradnje.

Prvi test

Prvo ispitivanje provedeno je pomoću pomoćnog užeta (promjer = 6 mm). Uže se koristilo pojedinačno, napravljena je osmica čvor na oba kraja. Na čelični kabel uže je bilo pričvršćeno karabinerom s maticom, a na balvanu kaubojskim čvorom. Ova način vezanja korišten je u svim izvedenim ispitivanjima. Pomoćno uže nije izdržalo pad, kako se očekivalo.

Drugi test

Drugo ispitivanje provedeno je ušivenom najlonskom trakom – gurtnom (duljina = 120 cm). Čak ni najlonska traka nije izdržala silu koju je balvan stvorio pri padu.

Treći test

Za treći test korišteno je penjačko uže (10 mm). Samo je ono izdržalo pad, ali pitanje je da li bi takav pad izdržao penjač. Sile koje su bile izmjerene u laboratoriju daleko premašuju silu koju podnosi zdravo ljudsko tijelo. Teoretski, bilo bi dobro da ova vrsta sile ne prelazi 6kN, a sila pri padu na užetu za penjanje vjerojatno se približila 22kN.

Četvrti test

Četvrti test izveden je sa samoosiguravajućim kompletom proizvođača Singing rock Tofan II (50-120kg). Komplet je bez problema prošao test. Budući da se nije u potpunosti uništio, test je ponovljen. Čak i pri drugom padu, ostalo je nešto ušivene upijajuće trake. To znači da je komplet za samozaštitu podnio čak dva pada.

Neka vas to ne zavara, nakon početnog kidanja pribor za samoosiguravanje je opasan i stoga je definitivno potrebno koristiti novi. Međutim, test je pokazao da bismo se čak i s oštečenim samoosiguravajućim kompletom u našem slučaju i dalje mogli sigurno popeti do kraja. Oprema za samoosiguranje neprestano se poboljšava, a novi kompleti za samozaštitu imaju navedenu težinu s kojom ih možete koristiti. Ako imate manje od 50 kg ili više od 80 kg, potrebno je samo provjeriti ovu težinu. Ako vaša težina odstupa od navedene težine na setu, može se dogoditi da komplet za samoosiguranje ne apsorbirao silu kako je predviđeno.

Peti test

Za posljednji 5. test korišten je samoosiguravajući komplet izrađen prema novim standardima proizvođača Singing Rock, model Phario Palm (40-120 kg).

Balvan korišten za ovaj test bio je težak 40 kg. Ovaj set je također dobro podnio pad jer se ušivena upijajuća traka počela kidati. Rastezanje samoosiguravajućeg kompleta znači da se produljuje put kočenja i značajno smanjuje silu. Sila na tijelo na taj način ne smije prelaziti 6 kN. Problem nastaje ako se komplet za samozaštitu ne počne kidati (previše smo lagani – sila je znatno veća) ili ako je komplet za samozaštitu poderan do kraja (preteški smo – čak je i u ovom slučaju sila znatno veća).

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content