Naslovnica Izdvojeno VIDEO: Helikopterom na vrh Everesta

VIDEO: Helikopterom na vrh Everesta

Gorštaci

Ovo i nije baš novost, budući da je taj podvig davne 2005. godine izveo Didier Delsalle, “pilot borbenog zrakoplova i probni pilot helikoptera”.

Dana 14. svibnja 2005. godine , Delsalle je postavio svjetski rekord za slijetanje helikoptera na najvećoj visini kada je njegov Eurocopter AS350 Squirrel dotaknuo 8,848 metara visok vrh Mount Everesta. Let i slijetanje na vrh snimljeni su mnoštvom kamera i druge opreme za potvrdu rekorda. Nakon što je proveo na vrhu svijeta 3 minute i 50 sekundi, Delsalle je poletio i vratio se u zračnu luku Tenzing-Hillary u Lukli, Nepal.

Ovo postignuće je zahtijevalo opsežna testiranja na licu mjesta, posebno zbog niskog atmosferskog tlaka, vjetrova preko 299 km/h na tim visinama i nedostatku kisika za Delsallea i motor njegovog helikoptera. Delsalle je morao pronaći područja silaznog i uzlaznog strujanja kako bi dovršio let, izjavivši: “Našao sam uzlazno strujanje tako jako da sam se mogao uzdići gotovo bez snage.”

Delsalle je ponovio slijetanje na vrh Everesta sljedećeg dana, 15. svibnja 2005. godine, kako bi dokazao da prethodni dan nije bila puka sreća. Drugi dan, uvjeti su bili puno teži, ali Delsalle je odlučio ne čekati kako ne bi upropastio priliku za “konvencionalne” penjače koji su čekali na uspon na Everest tijekom ograničeno dobrih vremenskih uvjeta.

Delsalle je koristio praktički standardnu verziju Eurocoptera AS350 Squirrel B3, samo je uklonio nepotrebne elemente, poput putničkih sjedala, kako bi smanjio standardnu težinu za 120 kg i tako produžio vrijeme leta za 1 sat.

Mogu li helikopteri spasiti penjače na Everestu?

Zbog rijetkog zraka, helikopteri ne mogu letjeti na velikim visinama. Čak i do baznog kampa na Everestu, na 5.364 metara, može se doći samo s nekoliko tipova helikoptera i oni moraju biti oslobođeni nepotrebne težine kako bi sletjeli i uzletjeli na toj visini.

Izvor: Wikipedia

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content