Naslovnica Povijest Topljenje ledenjaka u talijanskim Alpama otkrilo špiljsko sklonište i artefakte iz Prvog svjetskog rata

Topljenje ledenjaka u talijanskim Alpama otkrilo špiljsko sklonište i artefakte iz Prvog svjetskog rata

Gorštaci

Topljenje leda u talijanskim Alpama otkrilo je “vremensku kapsulu” svakodnevnog života vojnika koji su se borili u Prvom svjetskom ratu.

Otapanje ledenjaka u blizini poznatog prijevoja Stelvio u sjevernoj Italiji otkrilo je špiljsko sklonište koje su koristili austrougarski vojnici, zajedno s oružjem, lampama, priborom za jelo i leševima.

Iz muzeja Bijelog rata (Museo Guerra Bianca) u obližnjem Adamellu rekli su da je smrznuta vojarna sačuvala trenutak “kada je posljednji austrijski vojnik žurno zatvorio ulazna vrata da bi sjurio niz planinu 1918. godine”.

Bijeli rat naziv je za borbe u visinskom alpskom sektoru talijanske fronte tijekom Prvog svjetskog rata gdje su mnogi su vojnici umrli na temperaturama nižim od -40 Celzijevih stupnjeva na 3000 metara visokom vrhu planine Scorluzzo.

“Rastuće temperature koje tope led sada bacaju novo svjetlo na njihov svakodnevni život”, izjavio je Stefano Morosini, povjesničar i koordinator projekata baštine u nacionalnom parku Stelvio.

“Vojarna je vremenska kapsula Bijelog rata koja nam pomaže razumjeti ekstremne uvjete koje su vojnici doživjeli”, rekao je za The Guardian.

“Znanje koje danas možemo prikupiti iz relikvija pozitivna je posljedica negativnog utjecaja klimatskih promjena.”

Radovi koji su na tom mjestu započeli 2017. godine, otkrili su više od 300 relikvija koji nam pokazuju “neljudske uvjete” u kojima su vojnici boravili, rekli su iz muzeja Bijelog rata, a u kojem će predmeti biti izloženi.

Kako se led uklanja dolazimo do groznih otkrića, izjavio je Marco Ghizzoni, član osoblja muzeja Bijelog rata, koji je također pomogao u iskapanju vojarne Mount Scorluzzo.

“Leš se nalazi svake dvije ili tri godine, obično na mjestima gdje su se vodile borile na ledenjaku”, rekao je.

Foto: Wikipedia

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više