Naslovnica Zanimljivosti Što su planinarske škole i gdje se može upisati?

Što su planinarske škole i gdje se može upisati?

Gorštaci
Planinarska škola

Planinarske škole su programi obuke i edukacije za ljude koji se žele upoznati s planinarenjem ili unaprijediti svoje planinarsko znanje i vještine. U planinarskim školama se obično obrađuju osnove planinarenja kao što su: sigurnost u planinama, priprema za uspon, orijentacija, oprema, prva pomoć i slično.

Planinarske škole organiziraju planinarska društva, klubovi i udruge, a namijenjene su svima – od potpunih početnika do iskusnih planinara. Programi planinarskih škola se obično sastoje od teoretskog dijela i praktičnog izvođenja planinarskih tura, uspona i obuka na terenu.

Cilj planinarskih škola je educirati i osposobiti ljude za sigurno i odgovorno kretanje u planinama te promicati planinarski sport i zdrav način života. Također, planinarske škole mogu biti odlična prilika za upoznavanje novih ljudi i stjecanje novih prijateljstava unutar planinarske zajednice.

Kako se upisati u planinarsku školu?

Postupak upisa u planinarsku školu može varirati ovisno o planinarskom društvu, klubu ili udruzi koja organizira školu. Međutim, općenito, postupak upisa u planinarsku školu uključuje sljedeće korake:

  1. Pronađite planinarsko društvo, klub ili udrugu u vašem gradu ili regiji koji organizira planinarsku školu. To možete učiniti pretraživanjem interneta, kontaktiranjem lokalnih turističkih ureda ili putem preporuke drugih planinara.
  2. Provjerite uvjete upisa. Uvjeti upisa mogu se razlikovati ovisno o planinarskoj školi, ali obično zahtijevaju da ste stariji od određene dobi, da imate osnovnu fizičku spremu, da ste zdravstveno sposobni za planinarenje i da imate određenu opremu.
  3. Ispunite prijavnicu. Nakon što ste pronašli planinarsku školu i provjerili uvjete upisa, trebate ispuniti prijavnicu koju vam dostavlja organizator. U prijavnici će se najčešće tražiti vaši osobni podaci, kontakt podaci, informacije o vašem planinarskom iskustvu i drugo.
  4. Plaćanje naknade. Neke planinarske škole naplaćuju naknadu za sudjelovanje u programu. Nakon što ispunite prijavnicu, trebat ćete uplatiti naknadu za sudjelovanje u programu.
  5. Sudjelovanje u programu. Nakon što ste se upisali u planinarsku školu, bit ćete obaviješteni o rasporedu i programu škole. Obično će biti potrebno sudjelovati na tečajevima, predavanjima i praktičnim izvođenjima tura kako biste uspješno završili planinarsku školu i dobili potvrdu ili certifikat.

U svakom slučaju, najbolje je direktno kontaktirati planinarsko društvo, klub ili udrugu koja organizira planinarsku školu kako biste dobili sve informacije o upisu i programu.

Kako pronaći planinarsku školu u vašoj blizini?

Popis svih planinarskih škola registriranih kod HPS-a možete pronaći na: HPS POPIS PLANINARSKIH ŠKOLA.

Na toj listi nalaze se informacije o organizatoru, voditelju te trajanju planinarske škole.

Popis svih planinarskih društava, klubova i udruga možete pronaći na: https://www.hps.hr/hps/udruge/

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content