Naslovnica Novosti Reinhold Messner ostao bez dva Guinnessova svjetska rekorda

Reinhold Messner ostao bez dva Guinnessova svjetska rekorda

Gorštaci
Reinhold Messner

Svjetski poznati talijanski alpinist Reinhold Messner izbrisan je iz Guinnessove knjige rekorda kao prva osoba na svijetu koja se popela na svih 14 osamtisućnjaka, objavila je u ponedjeljak talijanska novinska agencija Ansa. Rekord Južnotirolca nedavno je preuzeo Amerikanac Edmund Viesturs.

Talijanski mediji objasnili su da je svjetski rekord oduzet Messneru kao rezultat tvrdnji njemačkog amaterskog himalajskog kroničara Eberharda Jurgalskog koji tvrdi da Messner i njegov kolega penjač Hans Kammerlander nisu dosegli vrh Annapurne 1985. godine. Messner je izrazio iznenađenje i bijes zbog te odluke.

Kako prenosi web stranica snowbrains.com, slavnom su planinaru oduzeta dva rekorda iz Guinnessove knjige svjetskih rekorda nakon što navodno nikada nije stigao do pravog vrha Annapurne. Desetljećima se Messneru pripisuje da je prvi koji se popeo na svih 14 vrhova od 8000 metara.

Učinio je to bez upotrebe dodatnog kisika, čime je zaradio još jednu “titulu svjetskog rekordera”, popevši se na neke od ovih vrhova dvaput.

“To su gluposti, ne radi se o stručnjaku, pobrkao je planinu, naravno da smo osvojili vrh Annapurne”, odgovorio je na ove optužbe 79-godišnji Messner u razgovoru za Ansu

“Nikada nisam tražio nikakvu evidenciju, tako da mi ništa ne mogu uzeti. Osim toga, planine se mijenjaju. Prošlo je skoro 40 godina. Ako se itko popeo na Annapurnu, to smo definitivno bili ja i Hans.’

“Nitko tko je upoznat s alpinizmom ne bi sumnjao u naš pothvat. Jurgalski ne zna ništa”, dodao je Messner.

Osim toga, planinarenje i alpinizam na Himalaji nisu sportovi i stoga nema natjecanja ni pobjednika, dodao je.

Trenutno je na stranicama Guinnessove knjige rekorda Edmund Viesturs iz SAD-a upisan kao prva osoba koja je u razdoblju od 1989. do 2005. godine osvojila svih osam tisućnjaka.

Ovu odluku komentirao je i Kammerlander. Ovako se uništava planinarstvo i alpinizam, rekao je. Raspravu o tome jesu li on i Messner osvojili pravi vrh Annapurne smatrao je “smiješnom”.

“Naravno da nema apsolutne sigurnosti, bila su to druga vremena, tada nije bilo GPS tehnologije. Na toj visini ima mećave i slabog sunca, ali se sve može promijeniti. Još uvijek smo prilično sigurni da smo bili na vrhu, ali tko zna, možda je ostalo još pet-šest metara penjanja. Ali to ne bi trebalo pokvariti naše postignuće,” rekao je 66-godišnji Kammerlander.

Tvrdnje Jurgalskog temelje se na procjenama fotografija snimljenih na vrhu i osobnim iskazima drugih penjača. Javili su se i predstavnici udruge Guinness. “Titule Guinnessove knjige rekorda pogođene ovom reklasifikacijom “pravih vrhova” morale su se hitno ponovno odrediti. To ni na koji način ne bi trebalo umanjiti nevjerojatna pionirska postignuća nekih od najvažnijih alpinista u posljednjih 50 godina.”

“Međutim, ova postignuća treba tretirati na isti način na koji od maratonaca zahtijevamo da završe cijelu stazu maratona na udaljenosti od 42,195 kilometara. Isto vrijedi i za alpinistička postignuća. Kako bi se planinski uspon kvalificirao za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, uspon od baznog kampa do pravog vrha mora se uzeti u obzir prema ažuriranim smjernicama”, napisali su.

Photo: pixabay.com

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content