Naslovnica Hrvatska Predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Gorštaci

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata – skupa posvećenog digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata.

Skup se održava virtualno, 6. i 7. svibnja putem digitalnih platformi NSK-a. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

HPS je digitalizaciju više od 30.000 stranica Hrvatskog planinara proveo od 2007. do 2009. te je od tada zajedno s bibliografskom tražilicom cjelokupni sadržaj časopisa javno dostupan putem weba www.hps.hr.

U sažetom izlaganju o digitalizaciji planinarske građe istaknuto je da je rezultat digitalizacije porast zanimanja za časopis, posebno među istraživačima raznih struka, pa se mnogo češće nego prije članci iz HPS-ovog časopisa citiraju u znanstvenim i stručnim radovima o geologiji, botanici, toponomastici, povijesti i sl.), a čak i unatoč krizi izdavaštva broj čitatelja tiskanog izdanja nije se smanjio.

Digitalizacija Hrvatskog planinara je, s obzirom na opseg građe i prateću bibliografiju, bio jedan od najznačajnijih digitalizacijskih poduhvata u Hrvatskoj u to vrijeme, a HPS je cjelokupnu digitaliziranu građu darovao i pohranio u NSK-u na svečanosti predstavljanja Portala digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa 21.1.2010.

Glavni motiv za digitalizaciju bila je činjenica da fizički postoje samo tri cjelovita kompleta časopisa sa svim brojevima od 1898. do danas. Dosad je izašlo ukupno 900 svezaka Hrvatskog planinara, na ukupno više od 36.000 stranica. Digitalizirani brojevi časopisa Hrvatski planinar dostupni su na webu HPS-a.

Izvor: hps.hr

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više