Naslovnica Hrvatska Postaje li Ivanščica 13. park prirode?

Postaje li Ivanščica 13. park prirode?

Gorštaci
Ivanščica


MINISTARSTVO gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da intenzivno radi na aktivnostima vezanim uz zaštitu područja Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore te bi to područje Hrvatskog zagorja uskoro trebalo biti proglašeno parkom prirode.

Inicijativa za ovaj projekt započela je 2009. godine, ali je dobila novi zamah 2021. godine putem zajedničke inicijative više saborskih zastupnika, gradonačelnika, načelnika te dvaju župana, kako navode iz Ministarstva. U siječnju su se usuglasili s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom oko obuhvata budućeg parka koji će zauzimati površinu od preko 31.000 hektara, a održane su i konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina.

Pozitivni učinci na Hrvatsko zagorje?

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ističe da je cilj tih konzultacija bio upoznati lokalne zajednice s konceptom parka prirode i predstaviti im potencijalne pozitivne učinke na njihovu svakodnevicu. Također su prikupljena mišljenja lokalnih stanovnika.

Proglasiti parkom prirode podrazumijeva očekivanje da će prirodne i krajobrazne vrijednosti, u kombinaciji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom, postati ključne za razvoj tog dijela Hrvatskog zagorja.

Upravljanje parkom prirode povjerava se javnoj ustanovi koju osniva država putem vlade. Ta ustanova igra ulogu posrednika u razvoju područja, pružajući podršku lokalnom stanovništvu u komunikaciji s nadležnim institucijama za poljoprivredu i ostale grane gospodarstva. Također, postaje partner u certificiranju, promociji i plasmanu lokalnih proizvoda, te se angažira u obnovi kulturno-povijesne baštine. Paralelno s tim, radi na promicanju područja parka kao destinacije za posjetitelje i potiče održivi turizam.

Osnivanje javne ustanove donosi i potencijalno otvaranje novih radnih mjesta, s očekivanjem da će turizam pridonijeti ekonomskom prosperitetu Hrvatskog zagorja te imati pozitivan utjecaj na cjelokupno gospodarsko stanje tog područja.

Izvor: https://mingor.gov.hr/vijesti/park-prirode-u-hrvatskom-zagorju/9617

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content