Naslovnica Zanimljivosti Popeo se na vrh Matterhorna bez obje noge

Popeo se na vrh Matterhorna bez obje noge

Gorštaci

Usponom na 4478 metara visoki Matterhorn, američki veteran Neil Heritage učinio je nevjerojatan podvig.

Neil Heritage je američki veteran koji je izgubio noge u eksploziji bombaša samoubojice tijekom svoje službe u Iraku 2004. godine. Danas vodi dobrotvornu udrugu koja pomaže umirovljenim vojnicima kod njihove rehabilitacije.

Osim što vodi kliniku, postavlja si i nove izazove. Godine 2012. veslao je preko Atlantika, a nakon toga, postavio si je mnogo izazovniji cilj: popeti se na 4478 metara visok Matterhorn koji je jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpama i Europi generalno.

Prva dva uspona nisu uspjela zbog loših vremenskih uvjeta. Međutim, to ga nije obeshrabrilo, pa je opet odlučio, u pratnji tri penjača, popeti se na vrh, što je i uspio učiniti. Postao je prvi invalid s amputiranim nogama iznad koljena koji se popeo na Matterhorn.

“Bilo je vrlo emotivno zbog prva dva pokušaja. Uloženo je tri godine napornog rada”, rekao je za Daily Mail.

Ni ovaj put nije prošlo bez komplikacija. Otprilike 100 metara ispod vrha, prilikom penjanja, pala mu je protetska noga. Srećom, nije pala daleko pa su je pratitelji uspjeli vratiti. Neil je na kraju ipak stigao do vrha.

Došavši do vrha Matterhorna, prikupio je više od 6 000 dolara za svoju dobrotvornu organizaciju.

Vezani članci

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content