Naslovnica Hrvatska Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Gorštaci

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

Dana 24. travnja svečano je otvorena Baranjska planinarska obilaznica. Obilaznicu čine tri planinarska puta registrirana u Registru planinarskih putova HPS-a. To su putovi br. 620 (Vidikovac Belje – Ćuzaheđ), 621 (Ćuzaheđ – Trojnaš) i 622 (Zmajevac – Gradac – Batina).

Brdo po kojemu vodi proteže se u blizini hrvatsko-mađarske granice. Brdo nije visoko ali je za ovaj kraj vrlo značajno. Zovu ga mnogim imenima, ali danas je najpoznatije pod imenom Bansko brdo a domaći ljudi ga zovu jednostavno Planina. Najviši vrh je Kamenjak (243 m). Dužina Banskog brda je 21 km, širine je 3 km, a proteže se od Belog Manastira na zapadu pa do Dunava i Batine na istoku. Zahvaljujući debelim naslagama lesa prekrivenog crnicom to je vrlo plodno tlo, pa je cijelo brdo prošarano raznim vinogradima i poljima.

Saznajte više o Baranjskoj planinarskoj obilaznici na stranicama HPS-a

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content