Naslovnica Izdvojeno Otkrivena najdublja jama u Hrvatskom zagorju

Otkrivena najdublja jama u Hrvatskom zagorju

Gorštaci
Gliboka

Najdublja jama u Varaždinskoj županiji otkrivena je nedavno zahvaljujući predanom radu članova Speleološke udruge “Kraševski zviri” iz Ivanca. U brdovitoj šumi Goranec, u općini Klenovnik, ova ekipa speleologa naišla je na jamu koja je nazvana “Gliboka jama” zbog svoje dubine od 30 metara.

Ovakva otkrića u svijetu speleologije često su rezultat temeljitog istraživanja i stručnog rada, a upravo su to članovi “Kraševskih zvira” pokazali. Otkrili su jamu koja je na početku bila uska, pa su morali provesti dva vikenda proširujući ulaz kako bi omogućili pristup. Nakon toga, slijedilo je opremanje jame za vertikalno spuštanje. Vinka Dubovečak iz Speleološke udruge “Kraševski zviri” iz Ivanca istaknula je njihov trud i napore u procesu istraživanja ove jame.

Obično su jame u tom području plitke i dosežu dubinu od maksimalno 25 metara, stoga je ovo otkriće predstavljalo poseban izazov i uzbuđenje. Damir Androić naglašava kako su takvu dubinu najčešće susretali na ekspedicijama na drugim mjestima, poput Velebita, pa je ovo otkriće bilo iznimno dobrodošlo.

Gliboka jama privlači pozornost i zbog svoje specifičnosti – nema mnogo polica, a na dnu ima mnogo siga, što je čini posebno zanimljivom za speleologe. Vinka Dubovečak dodaje kako je upravo ta vertikalnost jame čini iznimnom i jedinstvenom.

U Varaždinskoj županiji, koja obiluje špiljama i jamama, ovo je otkriće posebno značajno. Ravna gora i Ivanščica skrivaju prirodne ljepote, a Gliboka jama sada se pridružila toj nizu. Ono što čini ovo otkriće još zanimljivijim jest činjenica da je samo prije nekoliko mjeseci otvor ove jame bio veličine šake, no zahvaljujući angažmanu članova udruge “Kraševski zviri,” sada je otkrivena ova jama, koja je visoka kao prosječna deseterokatnica.

Speleološka udruga “Kraševski zviri” također vodi speleološku školu u kojoj osposobljava nove članove za takva istraživanja. Njihovi izvori financiranja uglavnom se temelje na projektima koje sami pripremaju kako bi dobili financijsku podršku za svoja istraživanja. Svi članovi udruge su volonteri, što dodatno naglašava njihovu strast i predanost speleologiji.

Vezani sadržaj

Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima. Prihvaćam Saznajte više

Skip to content